WWF-Earth Hour 2024: 23 maart 20.30 uur

Marloes Blom

21 maart 2024 .

WWF Earth Hour

Doe je zaterdagavond 23 maart om 20.30 uur ook de lichten uit, om aandacht te vragen voor het natuur en het klimaat? Vorig jaar namen miljoenen mensen, bedrijven en organisaties deel aan WWF-Earth Hour, in ruim 190 landen.

Waarom Earth Hour?

Earth Hour is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, en begon in 2007 in Sydney als kleinschalige actie. Het doel: aandacht vragen voor klimaatverandering. Die noodzaak is nog immer onverminderd aanwezig, en inmiddels is Earth Hour ’s werelds grootste beweging voor bescherming van de natuur, aldus WWF in een persbericht.

Earth Hour ’s werelds grootste beweging voor bescherming van de natuur. Foto: Elise de Borst 

Het licht uit in ruim 190 landen

Vorig jaar namen miljoenen mensen, bedrijven en organisaties deel, verspreid over ruim 190 landen. Vanuit Nederland deden vorig jaar maar liefst 1.6 miljoen mensen mee. Earth Hour is inmiddels de aanleiding voor tal van spontane evenementen, wereldwijd. Ook wereldberoemde gebouwen doen mee.

Dit jaar zullen het Sydney Opera House, de Eiffeltoren en de piramides van Gizeh stipt om 20.30 uur het licht uitdoen, aldus WWF. Ook zijn er wereldwijd tal van meer kleinschalige initiatieven, zoals diners in het donker, en lampionnentochten met kinderen.

Een onverlichtte Eiffeltoren tijdens een eerdere Earth Hour. Foto: WWF

Earth Hour 2024 in Nederland: 23 maart 20.30 uur

Het startsein voor het lichten-uit moment in Nederland is dit jaar in Amsterdam, bij het Scheepvaartmuseum. Zowel het museum als het kenmerkende koopvaardijschip zullen een uur lang donker zijn. Eerder die avond vertrekt vanaf de Magere Brug een lampionnentocht met kinderen om op tijd bij het museum aan te komen en het lichten-uit moment bij te wonen. WWF-NL ambassadeur Art Rooijakkers drukt dan bij het Scheepvaartmuseum om 20.30 uur op de lichtknop, in het bijzijn van algemeen directeur WWF-NL Jelle de Jong. Het moment is openbaar toegankelijk voor iedereen.

Andere gebouwen die in Nederland op zwart gaan zijn onder meer de Erasmusbrug en de Euromast in Rotterdam.

Ook dit jaar gaat het licht tijdens Earth Hour uit op de Erasmusbrug in Rotterdam. Foto: WWF

Meer lezen

  • Tegen 2040 één miljoen hectare aan biodiversiteit in de oceanen herstellen en tegelijk 20.000 jongeren opleiden voor een maritieme carrière. Dat is de missie van de Sea Ranger Service, die sinds 2018 ecologische projecten uitvoert op zee. Journalist Anne Bonthuis zeilt een dagje mee met een team Sea Rangers.
  • Tot de jaren 80 van de vorige eeuw werd de bultrug in zijn voortbestaan bedreigd, sindsdien beleeft het dier betere tijden. Roots sprak met walvisdeskundige Nathalie Houtman van het WWF.

Foto bovenaan: Johan Bosman

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...