Roots zoekt natuurvragen uit, zoals deze: leven er zee-egels in de wateren van Nederland? Bioloog Geert-Jan Roebers geeft antwoord.
“Bij zee-egels denk je aan de Middellandse Zee of andere warmere zoute wateren, maar deze stekelige zeedieren kun je ook in de Noordzee vinden”, stelt bioloog Geert-Jan Roebers. “Twee soorten komen langs onze kust algemeen voor. De meest voorkomende is de zeeklit, met broze stoppelstekeltjes. Toch zie je ze niet vaak, want ze leven ingegraven in de zeebodem.”
Zeeklit
Het skelet van de zeeklit kun je in het najaar op het strand vinden. Levend hebben zeeklitten veel stekels, die plat tegen het lichaam aan liggen. De stekels zijn kleiner dan die van zeeappels en lijken meer op stugge haartjes dan op stekels. Hierdoor lijken levende zeeklitten op harige aardappels. In Engeland wordt deze soort dan ook ‘zee-aardappel’ genoemd.
Zeeappel
“De zeeappel – de soort die hieronder op de foto staat – is een stuk stekeliger”, aldus Roebers. “Je hoeft niet bang te zijn om in er in te trappen als je vanaf het strand de zee in rent, want de zeeappel leeft in holletjes en spleten van steenachtige dijkhellingen en op wrakken.”
Nog 3 leuke natuurvragen
- Net als de zee-egel heeft de bloedzuiger ook een exotische klank. Of vind je dit dier ook in Nederland?
- Hoe herken de poep van een egel?
- Hoe ontstaat boomschuim?
Foto bovenaan: Lida Hellingman-Soeting