Afgelopen weekend is de zeer zeldzame renvogel gezien bij Bergen aan Zee. Het is pas de vijfde waarneming ooit in ons land, de laatste keer was in 1986: 35 jaar geleden. PWN boswachter Daan Bijman ontdekte de renvogel bij toeval in een deel van de duinen waar het publiek niet in mag.
De renvogel heeft een verbrokkeld verspreidingsgebied en komt voor in Noord-Afrika, op de Canarische en Kaapverdische Eilanden, het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië tot in Turkmenistan. De vogel is een slanke plevier van ongeveer 23 cm lang. Wat meteen opvalt is de rechte houding en relatief lange witte poten. De vogel is zandkleurig lichtbruin tot beige. In het Engels heet de vogel de Cream-coloured courser (‘roomkleurige renner’). Kenmerkend zijn ook de kromme snavel, blauwgrijs petje, zwarte oogstreep en daarboven een witte wenkbrauwstreep die elkaar achter op de kop raken. De ondervleugel is donker gekleurd.
Zeer zeldzame renvogel
Op zondagmiddag 24 oktober werd de renvogel bij toeval ontdekt door PWN-boswachter Daan Bijman in de duinen bij Bergen aan Zee. In een niet voor publiek toegankelijk deel met prachtig stuifduin, een ideaal biotoop voor deze woestijnvogel. Omdat Bijman de vogel in eerste instantie niet herkende, stuurde hij een foto door aan zijn PWN-collega, vogelaar en Dutch Birder Dick Groenendijk. Die herkende de renvogel in een oogopslag! Bij besefte meteen dat er in Nederland tot nu toe maar vier ooit gezien waren, de laatste keer in 1986!
Honderden belangstellenden
In een mum van tijd werd een excursiemogelijkheid gecreëerd voor vogelaars die de renvogel toch graag wilden zien. Diezelfde zondagmiddag konden diverse groepen belangstellenden onder begeleiding van PWN boswachters de wandeling maken naar de plek waar de renvogel zich bevond: op een schitterend stuk waar het zand mag stuiven. Het biotoop van de renvogel waar hij graag in vertoeft. Honderden toegesnelde vogelaars konden zo een droomsoort bewonderen, er volgden dan ook vele ‘ah’s en oh’s’, want een renvogel in dit decor is uniek in Nederland. De volgende ochtend is de vogel tot 10.45 uur te zien, daarna verdween hij noordwaarts, vele vogelaars in opperste verwondering achterlatend…
Bron: Dutch Birding, PWN
Foto header: Dick Groenendijk/PWN
Ook bijzonder: vorige zomer vond een zeldzaam broedgeval van de hop plaats in de duinen bij Zandvoort.
Vind je vogels kijken leuk, bestel dan eens het Roots Vogelmagazine dat twee keer per jaar uitkomt. Je kunt ook de laatste twee edities met korting in een pakket ontvangen.