Regen, regen, regen. Hoog tijd om de zon te zoeken. Maar waar schijnt die het vaakst in Nederland? De waddeneilanden hebben de naam zonniger te zijn dan de rest van Nederland. Zijn ze dat ook echt? En zo ja, op welk eiland moet je dan zijn? Roots zocht het uit.
Hoe klein Nederland ook is, er zijn behoorlijke verschillen in uren zonneschijn. Op sommige plekken is de zon ongeveer 1.500 uur per jaar te zien, op andere plaatsen schijnt hij meer dan 1.750 uur. Zonliefhebbers kunnen het beste zoveel mogelijk naar de kust gaan. Hier laat de zon zich vaker zien dan in het binnenland. Net als andere Nederlandse kustgebieden zijn de Wadden dus inderdaad zonniger dan de rest van Nederland. Maar één eiland spant de kroon.
Weinig wolken
Dat de zon aan de kust vaker schijnt, heeft te maken met het relatief koude zeewater in de lente en zomer, vertelt Rob Sluijter, klimatoloog bij het KNMI: “In het voorjaar en de eerste helft van de zomer is het zeewater koel. Hierdoor is de lucht boven zee ook koel, waardoor weinig wolken ontstaan. Wolken ontstaan sneller als het warm is, omdat de lucht dan stijgt. In het binnenland is het warmer, waardoor daar wel veel wolken ontstaan.”
In de tweede helft van de zomer en in de herfst is het andersom, legt Sluijter uit: “De zee is dan opgewarmd, waardoor juist aan de kust meer wolken ontstaan. Maar dit weegt niet op tegen de eerdere maanden. Over het hele jaar gezien schijnt de zon vaker aan de kust dan in het binnenland.”
Welk eiland wint?
Van alle Waddeneilanden schijnt de zon het meest op Texel. Dit eiland is samen met het zuidwesten van Zeeland zelfs de zonrijkste plek van Nederland. Hoe dit komt? In Nederland waait de wind meestal uit het zuidwesten. Aan de zuidwestkant van Texel ligt zee. Bij de andere waddeneilanden ligt aan die kant het vasteland van Friesland of Groningen. Omdat op het vasteland meer wolken ontstaan, waaien deze naar de eilanden. Al zul je het verschil tussen Texel en de andere waddeneilanden waarschijnlijk niet merken, want het gaat om maar een paar uur zonneschijn per maand.
Minste zon in het oosten
De minste zonuren in Nederland vind je in de gebieden die ver van de kust af liggen, zoals de Achterhoek. In het oosten van Nederland schijnt de zon over een heel jaar gezien gemiddeld zo’n 1.500 uur. Dat is maar liefst 250 uur minder dan op de zonnigste plekken, aan de kust.
Nog 3 leuke weerberichten
1. Hoeveel weegt een bloemkoolwolk?
2. Wil je weten hoe wind ontstaat, dat lees je hier.
3. Zonneharpen zijn prachtig om te zien. Roots legt uit hoe je ze fotografeert.