De zomer moet nog beginnen, maar dankzij deze tropische lente hebben veel mensen al een verkoelende duik genomen in zee. Al dobberend op een luchtbed kan dan zomaar de vraag opborrelen: hoe ontstaat zout zeewater? Roots zocht het uit.
We weten het allemaal: zeewater smaakt zout. Dat komt doordat in elke liter zout zeewater ongeveer 35 gram zout zit. Maar hoe komt dit in zee terecht? Zout zit overal in gesteente en als hier regenwater langs stroomt, neemt het hele kleine hoeveelheden zout op. Zo stroomt zout via het water mee in rivieren die uiteindelijk uitmonden in zee.
Ook de oceaanbodem bevat elementen voor zout die in het water oplossen. Als zeewater vervolgens verdampt en wolken vormt, blijft het zout achter. Het verdampt namelijk niet mee. Uit wolken valt boven land regen en het procesbegint weer opnieuw. Zo wordt de zee dus eigenlijk steeds een beetje zouter.
Meer leuke weetjes over de zee
- Als een zeehond dorst heeft, drinkt die dan zeewater?
- Hoe ontstaat al dat schuim toch op het strand?
- Wist je dat er inktvissen zwemmen in de Nederlandse zee?
- Dit zijn de 10 diepste zeeën en oceanen.
- Drinken vogels dat zoute zeewater?
Foto header: Niels Kooyman