Eén van de meest fotogenieke vogels van de Lage Landen – het baardmannetje – gaat in de wintermaanden op tournee. Daardoor heb je nu meer kans om er één tegen te komen.
Het meest kenmerkende aan deze rietvogel zijn de zwarte “bakkebaarden” tussen het oog en de snavel. Deze tekening is alleen te zien bij de mannetjes. De vrouwtjes zijn voornamelijk grijsbeige op de kop. Andere kenmerken (man en vrouw) zijn een lange staart, het oranjebruine verenkleed en vrij korte poten.
Waar vind je het baardmannetje
Een groot deel van het jaar vind je deze vogel alleen in uitgestrekte rietvelden. De meeste exemplaren vind je in de Oostvaardersplassen en de Marker Wadden. Kleinere kolonies vind je langs de Randmeren, in het Verdronken Land van Saeftinghe, het Lauwersmeer en de Onlanden. In de winter zwermen de baardmannetjes uit en zijn ze ook in kleinere rietvelden door heel Nederland te vinden. In België komen deze vogels minder voor.
Hoe fotografeer je het baardmannetje
In de zomer zijn baardmannetjes lastig te vinden. Je kunt ze wel horen in de rietvelden ( een heldere, metaalachtige roep) maar doordat ze diep verscholen zitten tussen het riet zijn ze slecht zichtbaar. In de winter veranderen ze hun menu van insecten naar rietzaden. Ze kruipen omhoog in de rietpluimen om bij het zaad te komen en zijn daardoor beter te fotograferen. Als je er één gevonden hebt, neem dan een zo laag mogelijk standpunt in. Dan heb je de meeste kans om een rustige achtergrond (de lucht) te krijgen. Etende baardmannetjes zitten over het algemeen vrij rustig, dat geeft jou weer wat extra tijd om een mooie compositie te maken.
Als je weet hoe een baardmannetje klinkt, zul je hem sneller ontdekken.
Beluister ook de Roots podcast over het baardmannetje.
Het is ook de tijd om kolganzen te fotograferen. Lees er meer over.
Foto bovenaan: Baardman vrouwtje Susanne Vedder