De goudwesp is een kleine, prachtig gekleurde wesp met blauwe, groene en rode metaalkleuren. Op zoek gaan naar deze wesp is ongevaarlijk. Goudwespen kunnen je niet steken.
De goudwesp is een parasitaire wesp, de eitjes worden in het nest van anderen gelegd. Ze worden daarom ook wel koekoekswespen genoemd. Allerlei soorten wespen en bijen kunnen als gastheersoorten dienen voor de sluwe goudwesp. Het vrouwtje dringt op een onbewaakt moment een bijen- of wespennest binnen en legt daar haar eitjes. Als ze betrapt wordt komt het zeer harde pantser goed van pas, dat beschermt haar tegen de angel van de gastheer/vrouw. De goudwesp is een kleine wespensoort, zo tussen de vijf en dertien millimeter.
Waar vind je de goudwesp?
Goudwespen zijn echte zonaanbidders. Een open plek in het bos met staand dood hout is een ideale plek om ze te vinden. In de dode bomen ontstaan gangen en holtes door allerlei vretende kevers. In deze holtes kunnen bijen en wespen nestelen. En daar vind je dus ook goudwespen. Ze zitten vaak op de uitkijk op een boom in de buurt van de nesten van hun gastheren/dames. Ook in de omgeving van bijenhotels vind je goudwespen, die hun kans afwachten. Zitten er veel wespen en bijen in je achtertuin? Dan vind je er misschien ook wel een goudwesp.
Hoe fotografeer je goudwespen?
Eigenlijk biedt een zeer zonnige dag met strak blauwe hemel de beste kansen om deze wesp te treffen. Maar om ze te fotograferen is het fijner als er wat wolken zijn of een beetje sluierbewolking. Het harde licht van de volle zon maakt de reflecties van de metallic kleuren minder mooi, er kunnen zelfs uitgebeten witte plekken in je foto ontstaan. De diertjes zijn nogal schuw, dus je moet afstand houden. Met een telelens heb je daarom waarschijnlijk betere kansen dan met een (korte) macrolens. Probeer de achtergrond rustig (of onscherp) te houden om het insect zo mooi mogelijk uit te laten komen.
Foto bovenaan: Tanja Nijhoff