Dit beestje verstopt zich graag op jouw lichaam

Adinda van Kuijk

24 september 2020 .

Als één ding duidelijk werd deze zomer dan is het wel dat wij met z’n allen de prachtige natuur hebben herontdekt. In plaats van drukke stranden of overvolle steden te bezoeken, kozen steeds meer mensen voor rust in een natuurrijke omgeving in Nederland of net over de grens. De teek verwelkomt iedereen met veel genoegen in zijn leefgebied. Veel natuurliefhebbers zijn bekend met de teek en de ziekte van Lyme, maar ook het TBE-virus kan worden overgedragen door een teek. 

Dat teken de ziekte van Lyme bij zich kunnen dragen weten gelukkig al veel mensen. Sinds 2016 is bekend dat teken in bepaalde gebieden in Nederland ook besmet kunnen zijn met het tekencefalitis (TBE)-virus. Hoewel de kans op TBE na een tekenbeet vele malen kleiner is dan de kans dat je de ziekte van Lyme opdoet, is dit een extra reden alert te zijn op tekenbeten. Het TBE-virus kan namelijk de hersenvliezen en het ruggenmerg aantasten. Ga je in Europa genieten van de natuur, dan is het goed te weten dat er bepaalde endemische gebieden zijn waar het TBE-virus veel vaker voorkomt. Deze endemische gebieden zijn onder andere te vinden in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland.

Van onderen

De teek komt van onderen, letterlijk. Er wordt nog wel eens gedacht dat teken uit bomen vallen maar dat is een misvatting. Hij zit voornamelijk in velden met hoog gras, bossen, tuinen, duinen en parken. Als een teek de huid heeft bereikt, gaat deze direct op zoek naar een prettige warme verstopplek. De teek zit het liefst op een warme plek waar hij moeilijk te vinden is zoals: liezen, oksels, bilspleet, knieholtes, achter de oren of rond de haargrens in de nek. Zo’n 1.5 miljoen keer per jaar weet een teek zo’n prettig plekje bij mensen te vinden. 

Praktische tips

Deze praktische tips kunnen je helpen beschermen tegen een beet van de teek. 

  1. Draag kleding met lange mouwen en pijpen.
  2. Stop je broekspijpen in je sokken, oké niet echt modieus maar wel effectief.
  3. Gebruik Deet op huid en kleding voor een werend effect.
  4. Controleer einde dag je eigen lichaam en dat van je metgezellen op teken.
  5. Laat je informeren of vaccinatie voor jou zinvol is.

Wil je meer weten over de risico’s, teek-bescherming en waar teken zich bevinden, neem dan eens een kijkje op de website www.meerwetenovertbe.nl 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pfizer

PP-FSM-NLD-0213

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...