Vanaf een hoogte van 380 meter stort het water van de Krimmler watervallen de diepte in. Dit prachtige natuurschouwspel in het Oostenrijkse nationale park Hohe Tauern is ook nog eens goed voor je gezondheid. Wetenschapper Johanna Freidl legt uit hoe dat zit.
De Krimmler watervallen zijn de hoogste watervallen van Europa: ‘adembenemend’, zou je haast zeggen als je de eerste stortvloed van de uit drie etages bestaande watervallen bereikt hebt. Neem dat ‘adembenemend’ vooral niet letterlijk, want veel mensen komen juist naar dit indrukwekkende schouwspel in het SalzburgerLand om vrij adem te kunnen halen – vanwege die fijne waternevel!
Het eerste kwartier van de wandeling bergop voelt alsof er vlak om de hoek een grommende draak op de loer ligt. Het geraas is al te horen. Maar het is geen draak, het zijn daverende watermassa’s, met flonkerend witte wolken vol aerosolen. Miljarden microscopisch kleine druppeltjes schitteren met alle kleuren van de regenboog in het zonlicht.
Vanaf het onderste toneel van dit schouwspel lopen paden met scherpe bochten naar de Wasserfallweg, de route naar de bovenste waterval – de wandeling duurt in totaal een uur en een kwartier. Onderweg kun je het beste af en toe stilstaan, even de ogen sluiten, de koele watersluiers voelen en diep ademhalen op een van de platforms.
Prentenboek
Boven aangekomen ga je verder naar het Krimmler Achental, waar de watervallen hun oorsprong hebben. Daar, midden in het huidige Nationalpark Hohe Tauern, worden de almen al sinds de middeleeuwen geëxploiteerd. Het gebied lijkt wel een prentenboek voor uitgebreide wandelingen en bergtochten. Hier stroomt de Krimmler Ache. Eerst is het nog een rustige rivier op de vlakke bodem van de bergweide, maar even later stort hij zich loodrecht over de rotsen omlaag om als de Krimmler watervallen in het Salzachtal uit te stromen.
Welke invloed de natuur heeft op onze gezondheid, wordt onderzocht door de Paracelsus Medizinischen Privatuniversität Salzburg, het instituut voor ecologische geneeskunde. Hier richt de jonge wetenschapper Johanna Freidl zich op onderzoek in de leefgebieden in het bos en aan het water. En in het team van Hohe-Tauern-Health in het SalzburgerLand begeleidt ze patiënten die zich blootstellen aan het verfrissende schuim in de vrije natuur en een waterbehandeling ondergaan bij de Krimmler watervallen: ”Wij geven de voorkeur aan de term ‘inhalatie-aerosoltherapie’. In dit begrip zit het werkingsmechanisme al verborgen.”
Levenselixer
Hebben de watermassa’s die vanaf 380 meter hoogte in de diepte storten, echt een therapeutische werking? ”Wat bij de Krimmler watervallen bijzonder helend werkt op allergische ontstekingen van de ademhalingswegen,“ legt Freidl uit, “is het fijn vernevelde aerosol dat in de longen kan doordringen. Dat aerosol is 200 keer fijner dan een druppel astmaspray en kan daarom tot heel diep in de ademhalingswegen doordringen.“
De negatief geladen, microscopisch kleine druppeltjes blijven langer in de lucht hangen, de positief geladen druppels zijn veel groter en vallen relatief snel op de grond. Al bij het inademen gebeurt er een klein wonder: de negatieve lading stimuleert het immuunsysteem; allergie en de astmasymptomen nemen af of verdwijnen helemaal, en tegelijkertijd worden de ademhalingswegen gereinigd.
Wanneer je vlak bij de bovenste waterval komt, ruik je dennennaalden, vochtig mos en boomschors. Een fijne waternevel is ongemerkt steeds intensiever in de lucht te voelen. Je hoort een geweldig geraas. De miljarden ultrafijne waterdruppeltjes vormen een nevel die een positief effect op de gezondheid heeft.
Dan is het stilstaan en ademhalen. Vlak naast de waterval is het aerosol het best te voelen: het waait in golven rond je neus. Inbeelding of bewezen feiten? “Dat aerosolen werkzaam zijn bij allergische aandoeningen van de luchtwegen is bewezen in een klinisch onderzoek“, bevestigt Johanna Freidl.
Kijk voor meer info op austria.info/ontspanning.
Foto bovenaan: Krimmler Watervallen. Österreich Werbung/Reinhold Leitner