Een nachtegaal heeft gemiddeld 180 verschillende liederen tot zijn beschikking. Je kunt dus rustig stellen dat deze lijster een echte zangvirtuoos is. Het geluid van de nachtegaal is in april en mei volop te horen in de duin- en moerasgebieden van Nederland.
Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de nachtegaal. De indrukwekkende én harde zang is in april en mei volop te horen langs de kust en in moerasgebieden.
Wanneer is de nachtegaal in Nederland?
Het blijft altijd weer indrukwekkend: de helder exploderende zang van de nachtegaal. Ze arriveren vroeg in mei uit Afrika en laten zich met hun schitterende zang juist aan het begin van de avond volop horen. Altijd weer een ontroerend mooi moment. Ze doen het de laatste jaren vooral in de duinen wonderwel goed. Daar is hun aantal zelfs verdubbeld of verdriedubbeld. Waarschijnlijk doordat er meer struweel te vinden is en daar houden ze van. Half september zijn de meeste nachtegalen trouwens weer vertrokken naar Afrika.
Geluid nachtegaal in Notenkrakers
Wil je ook de zang van de nachtegaal herkennen? Na het luisteren van deze podcast lukt dat beslist. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren via Springcast, Spotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan dit artikel van Roots.
Waarom heeft de nachtegaal zoveel zanglust?
De mannetjes proberen het vrouwtje te verleiden om met hen te paren. Hoe meer vogels er terugkeren uit Afrika, hoe harder de mannetjes gaan zingen. Ze houden zich daarbij aan de nachtegaalcode. Afwijkende zang wordt niet gewaardeerd en uit onderzoek blijkt dat eigenwijze mannetjes vaak eindigen als vrijgezel. Zolang de eieren nog niet zijn uitgekomen, blijven de mannetjes doorgaan om het territorium af te bakenen. Vrouwtjes zingen niet, ze maken alleen een piepend geluid.
Alle afleveringen van de podcast Notenkrakers op een rij
Foto bovenaan: Cees van Ginkel