De 10 grootste woestijnen

redactie

14 april 2012 .

woestijnen

Woestijnen roepen beelden op van golvende zandvlakten zonder een spoor van leven. Dat is niet altijd zo, je vindt er allerlei warmte-minnende dieren en soms ook planten die de verzengende hitte doorstaan. Roots zet de grootste hete zandbakken op een rij.

De grootse woestijnen op een rij

1 Sahara – 9.000.000 km2 (Egypte/Libië/Mail/Niger/Soedan/Tsaad)

De Sahara is de grootste en warmste woestijn ter wereld en bestaat voor een groot deel  uit rotsachtige gebieden. Toch is de Sahara niet altijd een woestijn geweest. Tijdens het Pleistoceen en het Holoceen bestond de Sahara nog voor het overgrote deel uit savannen. Als gevolg de verschillende ijstijden veranderde het klimaat en langzaam werd de Sahara een dorre, zanderige vlakte met weinig begroeiing. De planten die hier nog wel weten te overleven hebben lange wortels om het zeer diepe grondwater omhoog te halen.

2 Gobiwoestijn, – 1.295.000 km2 (Mongolië/China)

De Gobi is de grootste woestijn van Azië. Deze bestaat niet zoals de meeste woestijnen uit zand, maar grotendeels uit kale rots. Er bestaat geen twijfel dat hier ooit dinosaurussen hebben geleefd, de eerste vondsten van dinosauruseieren zijn namelijk hier gevonden. Tegenwoordig leven hier gazelles, kamelen en de Gobi beer. Dit is de enige woestijnbeer ter wereld en van deze beer zouden er nog slechts vijftig zijn.

3 Libische Woestijn – 1,1 miljoen km2 (Egypte/Libië/Soedan)

De Libische Woestijn bestaat voornamelijk uit zand en steen. Klinkt allemaal niet heel erg spannend, maar toch heeft deze woestijn iets mysterieus. Nog niet zo lang geleden zijn namelijk verloren steden teruggevonden in de Libische Woestijn. Ze behoorden toe aan een Berbers volk dat een eigen koninkrijk had van 500 tot 600 na Christus.

 4 Kalahariwoestijn – 900.000 km2 (Botswana/Nambië/Zuid-Afrika)

De Kalahari is een halfwoestijn in zuidelijk Afrika.  In het droogseizoen in de Kalahari een dor gebied, maar in het natte seizoen valt te veel regen om van een echte woestijn te spreken.

5 Grote Bekken – 520.000 km2 (USA-Cologrado/Utah)

Het Grote Bekken is de grootste woestijn van de Verenigde Staten. De woestijn wordt bewoond door verschillende Indianenstammen, die de Great Basin Tribes  genoemd worden. De meeste gebieden in het Grote Bekken worden gedomineerd door struiken. De dieren die er leven zijn haasachtigen zoals de zwartstaarthaas en desert cottontail.  Daarbij komen ’s avonds de grondeekhoorns, kangoeroeratten en packratten tot leven in dit gebied.

Lees ook: De grootste 10 eilanden 

 6 Chihuahuawoestijn – 362.600 km2 (Mexico/USA)

De Chihuahuawoestijn ligt aan beide zijden van de grens van de Verenigde Staten en Mexico. De woestijn bestaat vooral uit bassin, onderbroken door bergen, maar ook zijn er gebieden met bomen. Daarom zijn in deze woestijn een paar grote steden te vinden, waarvan El Paso de grootste is met twee miljoen inwoners.

 7 Grote Zandwoestijn – 360.000 km2 (West Australië)  

De Grote Zandwoestijn ligt in het westen van Australië en is de grootste woestijn van Australië. Het gebied is zeer dunbevolkt. Alleen twee groepen Aborigines leven nog in dit landschap. De winters zijn er kort en warm met een gemiddelde temperatuur van 25 tot 30 C.

 8 Kyzylkum – 300.000km2 (Oezbekistan)

De Kyzylkum woestijn bestaat uit zand en grind en ligt tussen de rivieren de Ama Darja en de Syr Daria. Het zand kleurt rood bij zonsondergang, vandaar ook de toepasselijke naam Kyzylkum, dat rood zand betekent.

 9 Taklamakanwoestijn – 270.000 km2 (China)

De Taklamakan is een zandwoestijn in Centraal-Azië. In het zand van de woestijn zijn ruïnes begraven, ook zijn er in dit gebied veel mummies gevonden, waarvan sommige 4000 jaar oud zijn.

10 Gibsonwoestijn – 156.000 km2 (West Australië)  

De Gibsonwoestijn is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Alfred Gibson. Hij deed samen met Ernest Giles een poging om vanuit de Overland Telegraph Line de westkust te bereiken, maar stootte toen op de Gibsonwoestijn. Alfred Gibson is verdwenen in de woestijn en daar overleden. Het gebied wisselt af tussen rood zand en hoger liggende rotsachtige gebieden.

Foto: Bajanzag in de Gobiwoestijn: hier zijn de eerste dinosauruseieren gevonden.

Lees ook:

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...