Aanwezig in iedere tuin en dus ideaal om te fotograferen: tuinvogels. We selecteerden de 10 mooiste foto’s van tuinvogels zodat je tuinvogels kunt herkennen. De foto’s zijn gemaakt door lezers van Roots. Geniet je mee?
Tom Kruissink – Badderende gaai
Het natte verenkleed met de flinke kuif is één van de sterke punten van deze foto. De rondspattende druppels en de frisse achtergrond maken de foto extra aantrekkelijk. Verder maken de blik en de grappige houding van de vogel (borst vooruit, handen op de rug) het tot een top humoristische plaat.
Lees hier het verhaal achter deze bijzondere foto.
Wist je dat tuinvogels zoals gaaien zeer vernuftige verzamelaars zijn. Zo verzamelen gaaien hun winterkost. En is het nou gaai of Vlaamse gaai?
Annie Keizer – Roodborst in oude boom
Net als bij de spechtenfoto van René de Vries zorgen de sobere achtergrondtinten ervoor dat het oranje van de roodborst extra goed tot zijn recht komt. De diagonale sneeuw werkt sfeerverhogend.
Ook zo gek op roodborstjes? We verzamelden de 10 mooiste foto’s van roodborstjes.
Bert van Elten – Tjiftjaf
In al zijn eenvoud een geniale foto. De scherpte ligt precies op de juiste plek, de takjes vormen een mooie omlijsting en de groene knoppen zorgen ervoor dat de foto niet te somber oogt.
Zo onderscheidt de tjiftjaf zich van de fitis.
Beverley Brouwer – Wintervink
In de kleurenleer zijn oranje en blauw tegengestelde kleuren (de zogenaamde complementaire kleuren). Als je deze kleuren combineert in een foto werkt het altijd goed. Dat bewijst deze vinkenfoto ook weer. De rijp is een mooi extraatje voor tuinvogels.
Zo fotografeer je vinken.
Eric Van Hul – Putter in de sneeuw
Fraaie, klassieke compositie: de kop van de putter bevindt zich op éénderde van de breedte en tweederde van de hoogte. De diagonale sneeuwvlokken zorgen voor dynamiek.
Luister naar de Roots podcast over de putter.
Hans van Wijck – Badderend sijsje
De rondvliegende druppels en de vage sijs op de achtergrond zijn de grote troeven van deze foto. Als de reflectie niet was aangesneden, zou de foto misschien nog beter zijn geworden.
Jurrien Uiterwijk – Huismus op rudbeckia
De mus vormt samen met de stengels een soort van driehoek, dat zorgt voor een ijzersterke compositie. De houding van de mus is bijzonder en heel goed vastgelegd. Tot slot is het kleurenpallet bijzonder: bruin en grijs met wat roze accenten en een lichte roze waas in de achtergrond.
Luister naar de podcast van Roots over mussen.
Lars Korpel – Jonge grote bonte specht
Mooie close-up met perfecte lichtval (ook in het oog). Luister je mee? Roots maakte een mooie podcast over de grote bonte specht.
Marvin Timmerman – Mus in the spotlight
Prachtig gestyleerd en eigenzinnig portret van tuinvogels. Het lijkt bijna een studio-opname. Een extra troef is de grote hoeveelheid details die je in het verenkleed kunt zien.
René de Vries – Grote bonte specht
De bijzondere vorm van de boom zorgt voor een mooi evenwicht. Door het sobere kleurenpallet komen de rode accenten extra goed uit.
Telling van tuinvogels
Ieder jaar worden in januari tuinvogels geteld tijdens de nationale Tuinvogeltelling. Deze telling vindt zowel in Nederland als in België plaats. De komende telling vindt plaats op 24/25/26 januari 2025, kijk voor meer info op de site van de Vogelbescherming. Lees hier de uitslag van de Nederlandse telling in januari 2024.
Elke maand
Al deze foto’s van tuinvogels zijn gemaakt door lezers van Roots en ingestuurd voor de Roots wedstrijd Foto van de Maand. Wil je deze maand meedoen? Het thema voor januari is Contrasten. Inzenden kan tot en met 8 januari 2025. Meedoen kan hier.