In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar (recent gemaakte) foto. Deze keer kijkt Constant van Bommel alvast vooruit naar de lentevlinders.
“Voorzichtig beginnen de dagen te lengen. De temperaturen zitten ook in een stijgende lijn. Ik kijk uit naar de lente, het ideale fotoseizoen. Nog even en dan fladderen de eerste vlinders weer rond.
Oranje tipje
Voor mij begint het macro-seizoen met de voorjaarsvlinder het oranjetipje. Een kleine vlinder die zich kenmerkt door zijn oranje tipjes. Deze tipjes zien we alleen bij het mannetje, bij het vrouwtje ontbreken ze. Deze vlinder is heel toepasselijk vooral rond koningsdag waar te nemen.
Het is een vrij algemene lentevlinder die in heel Nederland voorkomt.
Waardplant
De waardplant van deze soort bestaat uit kruisbloemigen zoals de pinksterbloem. Vlinders overnachten ook vaak op deze waardplant, is mijn ervaring. Dat is goed om te weten als je ’s ochtends vroeg op weg gaat om vlinders te fotograferen. De ochtend dat ik deze foto maakte was het nog behoorlijk fris. Ik wist een plek waar pinksterbloemen staan en zocht tussen de lila knoppen. En zo kwam ik dit parende stelletje tegen.
Afstandsbediening
Afhankelijk van de situatie bekijk ik eerst hoe ik mijn onderwerp het beste kan benaderen. Het is het beste om haaks op het onderwerp te gaan zitten. Op deze manier verzeker je je van maximale scherpte. Ik werk graag met een afstandsbediening om zo min mogelijk trilling van de camera te veroorzaken. Als je zo laag aan de grond werkt is een kantelbaar scherm erg makkelijk. Ik stel handmatig scherp. Het diafragma bepaal ik aan de hand van het eindresultaat dat ik voor ogen heb. Ik ben zelf een fan van diafragma f/2.8. Met dit diafragma is het wel een uitdaging om voldoende scherpte te krijgen. Maar ik hou van de dromerige sfeer die je met dit diafragma kunt verkrijgen.
Bloemenzee
Aangezien dit stelletje oranjetipjes zich in een enorme bloemenzee had verstopt, heb ik daar bij het maken van deze foto gebruik van gemaakt. Op deze manier komt het lila van de pinksterbloenen overal in de foto terug.
De technische gegevens die bij deze foto horen: Canon 70d met 105 millimeter macro lens. Sluitertijd 1/200 en diafragma f/3.2 , ISO 100. De foto is vanaf een statief gemaakt.”
Tips:
• Verdiep je in je onderwerp voordat je het gaat fotograferen. Een dier dat je kent is veel beter te vinden en vast te leggen.
• Kijk op waarnemingen.nl voor waarnemingen bij jouw in de buurt.
• Let op de kleuren in je foto: is het een harmonisch geheel?