Kraanvogels fotograferen in Duitsland

René Alblas

23 september 2020 .

Kraanvogels fotograferen klinkt misschien ingewikkeld. Moet je daarvoor naar Zweden of misschien naar het Franse kraanvogelverzamelpunt Lac du Der? Nee hoor, ook dichter bij huis kun je deze elegante vogel aantreffen. Roots fotoblogger Bert Kok vertelt er alles over.

“Alvast een tip voor de komende tijd: hou je ogen open en spits je oren! De jaarlijkse najaarstrek van de kraanvogels is weer begonnen! Elk jaar is het weer afwachten: wanneer is de roep van de kraanvogels boven je hoofd te horen? Met z’n hoevelen vliegen ze over, hoe hoog vliegen ze over? Maar het spannendste is wel: waar komen ze aan de grond? Niks is mooier dan deze statige vogels in grote getalen bij elkaar te zien.

Om niet afhankelijk te zijn van de geluksfactor, kun je er ook voor kiezen om het geluk op te zoeken. Eén van de bekendere plaatsen ligt in Duitsland. Het plaatsje Diepholz om precies te zijn. Het ligt zo’n 100 kilometer over de grens bij Emmen. In de omgeving van Diepholz komen de kraanvogels elk jaar bij elkaar om te rusten en eten tijdens hun lange trektocht. Het gebied bevat voldoende voedsel en bescherming. Zo liggen er akkers vol maïs en kunnen ze veilig slapen in de natte veengebieden. De ideale plek om kraanvogels te fotografen!

Zoektocht naar de kraanvogels

Na wat online onderzoek te hebben gedaan, heb ik besloten om de sprong in het diepe te wagen. Met mijn mapje vol aantekeningen, kaarten van het gebied en routebeschrijvingen, rij ik in alle vroegte naar Duitsland. De zoektocht naar de kraanvogels is begonnen! Eenmaal aangekomen in de omgeving is het zoeken naar de juiste landwegen, veengebieden en akkers. Al snel zie ik de eerste kraanvogels in de velden staan. Wat een opluchting! Dankzij mijn voorbereiding weet ik al snel mijn weg te vinden in het gebied en kom ik steeds meer kraanvogels tegen. Ondanks dat ik in Duitsland ben, zie ik verrassend(?) veel Nederlandse nummerplaten rondrijden. Blijkbaar ben ik niet de enige op deze doordeweekse dag met dit plan geweest! Met een duizelingwekkende snelheid raken mijn geheugenkaarten vol, zoveel moois is er te zien. Het valt op dat de kraanvogels erg schuw zijn. Door mijn auto als schuilhut te gebruiken lukt het om de kraanvogels rustig te fotograferen, zonder dat ze in paniek vluchten.

kraanvogels fotograferen

Techniek

Voor de foto bij dit artikel heb ik ook dankbaar gebruik gemaakt van mijn auto als schuilhut. Waar ik veel foto’s vanuit mijn autoraam heb geschoten, kon ik bij deze foto achter mijn auto liggen waardoor ik een mooi laag standpunt kon creëren. Dit geeft net een intiemer beeld doordat de voor- en achtergrond heerlijk vervangen, de mistige ochtend helpt hier natuurlijk ook enorm mee. Een lange lens is wel aan te raden omdat het vrijwel onmogelijk is om de vogels te benaderen. In mijn geval heb ik gebruik gemaakt van een 150-600 millimeter (op 600mm). De belichtingscorrectie is ingesteld op +1/3 stop overbelichting zodat de mist niet grijs, maar meer wit wordt. De sluitertijd is 1/500. In combinatie met de vibratiereductie van de lens en de ondersteuning van een rijstzak was dit meer dan voldoende om de bewegingsonscherpte te vermijden.

Meer scherptediepte

Omdat de twee kraanvogels niet op één lijn staan maar net een meter uit elkaar heb ik ervoor gekozen om met meer scherptediepte (f/9.0) te fotograferen dan dat ik normaal gesproken zou doen. Dit alles om ervoor te zorgen dat beide vogels scherp in beeld zouden verschijnen. Om bij dit diafragma de sluitertijd van 1/500 te kunnen krijgen, moest de ISO ingesteld worden op 1600.

Nabewerking

Tijdens het nabewerken van de foto, kwam ik er al snel achter dat de kleuren van de omgeving niet bijdroegen aan de algehele sfeer van de foto. Van alles was er teveel in beeld dat afleidde van het onderwerp: de Kraanvogels. Door de foto naar zwartwit om te zetten, kon ik de vogels er écht uit laten springen zonder afleiding van buitenaf. Met behulp van (bijvoorbeeld) Lightroom kun je een foto makkelijk omzetten naar zwartwit.”

Tips

• Gebruik je auto als schuilhut, zo verstoor je de kraanvogels zo min mogelijk.
• Leg een rijstzak op je portier voor meer stabiliteit van je lens
• Gebruik een lange (zoom)lens. 400-600 millimeter is een mooie lengte.
• Wegvliegende vogels zijn niet mooi om te fotograferen, ze vliegen niet voor niks weg, waarschijnlijk door een verstoring.
• Hou rekening met de boeren die gewoon hun werk moeten doen op de smalle landwegen. Parkeer alleen daar waar mogelijk.
• Online is er veel informatie te vinden over de kraanvogeltrek. Kijk bijvoorbeeld eens op deze site

Lees ook hoe fotograaf Stefan Gerrits kraanvogels fotografeert.

Lees ook deze blog van Rootsredacteur René Alblas over kraanvogels kijken bij het Lac du Der.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...