In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar (recent gemaakte) foto. Deze keer vertelt Roots fotoblogger Constant van Bommel over het fotograferen met boomkikkers.
De ontwikkeling van de natuur ligt dit jaar voor op afgelopen jaren. In maart tikte de thermometer al de 20 graden aan. Dat is een teken voor veel dieren om uit hun winterslaap te ontwaken. Zo fladderen vlinders al vrolijk rond, heidekikkers kwaken er al vrolijk op los en de paddentrek is al in volle gang.
Boomkikker
Ook de boomkikker is alweer actief. De boomkikker is een opvallende verschijning.
Vooral de grasgroene kleur springt in het oog. En wat extra bijzonder is: hij kan zijn kleur veranderen van lichtbruin tot donkergroen. Deze kikker heeft zuignapjes aan het einde van zijn vingers en tenen, waardoor hij heel goed kan klimmen. Hij leeft echter niet in bomen, zoals zijn naam zou vermoeden.
Zonaanbidder
De boomkikker is vaak te vinden in beplanting, op één à twee meter hoogte. Vooral bramenstruiken zijn favoriet. Boomkikkers zijn ook echte zonaanbidders. Zo zitten ze vaak uren te zonnen op hun favoriete struik. De mannetjes geven in de paartijd een “serenade” om vrouwtjes aan te trekken. Daarna vindt de paring plaats in het water.
Een boomkikker kan maximaal vijf centimeter groot worden.
Toeval
De ochtend dat ik deze foto maakte was ik eigenlijk op zoek naar libellen. Bij toeval zag ik deze boomkikker zitten tussen de waterplanten. Bij het instellen van mijn camera heb ik bewust voor een tamelijk klein diafragma gekozen. Op deze manier bleven de bladeren redelijk scherp en kon ik de lijnen van de waterplanten in mijn compositie betrekken. De zon kwam net op en daardoor kwam deze kikker in het “spotlight” te zitten. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt.
Techniek
Camera: Canon 70d met een Sigma 105 millimeter macro lens.
Diafragma f/6.3, sluitertijd 1/10 seconde en ISO 100.
Tips
• Tussen april tot augustus heb je de meeste kans op boomkikkers.
• Een macrolens van 100 of 125 millimeter is heel handig bij boomkikkers.
• Het groen van de boomkikker is vaak bijna gelijk aan zijn omgeving. Probeer bij het fotograferen een mooi evenwicht te vinden tussen “opgaan in de omgeving” en “zichtbaarheid”. Een beetje zonlicht op de kikkerhuid kan hierbij helpen.