Zo fotografeer je met een polarisatiefilter

René Alblas

1 mei 2019 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar (recent gemaakte) foto. Deze keer vertelt Roots fotoblogger Constant van Bommel over het fotograferen van een oranjetipje met behulp van een polarisatiefilter. 

Ik wandel graag in de natuur. Naast ontspanning heeft de natuur zoveel meer te bieden. Het is altijd weer een verrassing wat je tegen komt. Zeker in het voorjaar, als er van alles in bloei staat en rondvliegt.
Tijdens een mooie avondwandeling kwam ik dit oranjetipje (vrouw) tegen. Deze vlinder had een prachtig plekje uitgezocht om te overnachten. Op zo’n plek, tussen de bloesem had ik zelf nog nooit een tipje aangetroffen. Wat een geluk!

Ik heb ervoor gekozen om dit schouwspel in de portretstand vast te leggen. Zo kwam het totaalbeeld het beste tot zijn recht.  Het geheel goed belichten was nog een hele uitdaging. Er waren diverse tinten wit in het beeld, daarnaast zat deze vlinder ook nog net in het zonlicht.
Het voorkomen van overbelichting was daarbij mijn eerste prioriteit. Om minder last te hebben van de reflectie (licht wat van de vleugels kaatste), heb ik mijn polarisatiefilter op de lens gezet. Dit filter zorgt voor een hoger contrast en een betere kleurweergave. Daarnaast kun je hinderlijke reflecties met dit filter tegengaan. Het filter bestaat uit twee ringen. Eén ring heeft schroefdraad die wordt bevestigd op de lens en aan de andere ring kun je draaien voor optimaal effect. Soms kan het handig zijn om bij het draaien naar het histogram (via liveview) te kijken, dan kun je precies zien wat het effect is. Het polafilter werkt het sterkst onder een hoek van 90 graden met het zonlicht.

Techniek

Zo kun je filters ook op een creatieve manier inzetten. Dat is een kwestie van uitproberen. Door onder te belichten, kon ik deze foto maken. Door onder te belichten is de achtergrond donker geworden, wat het totaalbeeld ten goede komt.
De gegevens die bij deze foto horen: Canon 70d met 100 millimeter lens, diafragma f/8, sluitertijd 1/200 en ISO 200. Met polarisatiefilter en vanaf statief.

Tips

  • Als je storende reflecties hebt, gebruik dan een polarisatiefilter.
  • Neem je tijd als je met een polarisatiefilter werkt. Draai net zolang totdat je het mooiste resultaat hebt.
  • De polarisatiefilter versterkt vooral de blauwe en groene tinten van je foto. Maar dat werkt het beste bij zonnig weer. Bij grijs weer is het effect veel kleiner.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...