Focus stacking is een prima manier om meer scherpte in je foto te krijgen. Roots fotoblogger Constant van Bommel gebruikte het bij paddenstoelenfotografie.
“In dit seizoen hou ik ervan om door de bossen te struinen, op zoek naar paddenstoelen.
Gelukkig laten veel bosbeheerders tegenwoordig dode bomen liggen. Hierdoor ontstaan er veel nieuwe leefgebieden voor allerlei schimmels. Vaak check ik dode bomen en afgebroken takken. Dit is een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Je komt er dan ook de mooiste schimmels en paddenstoelen op tegen.
Deze ochtend was het prachtig herfstweer. Na een heerlijke wandeling kwam ik deze waaierzwam tegen. Het magische licht van de opkomende zon maakte de toch al mooie zwam, nog mooier!
Focus stacking, de oplossing
Aangezien ik dit hele tafereel scherp op de foto wilde krijgen, was een fotostack de enige oplossing in dit geval. Focus stacking is een manier om de scherptediepte in je foto’s te vergroten. Het komt er op neer, dat je een reeks foto’s neemt die net op een iets verschillend punt zijn scherp gesteld. In een computerprogramma kun je ze samenvoegen (stacken = stapelen) tot één foto waarin alles scherp is.
Foto stacking is een mooie techniek, ik gebruik het graag.
De praktijk van focus stacking
Een statief is wel aan te raden bij stacking. Je moet voor de verschillende opnames immers exact hetzelfde camerastandpunt aanhouden. Het is ook handig om de bestandsnummers te noteren bij het fotograferen. Zo weet je later tijdens het bewerken welke bestanden je moet gebruiken.
In de nieuwere cameramodellen is automatische focus stacking ingebouwd. De camera maakt dan zelf de verschillende foto’s waarin het scherpstelpunt steeds iets is verschoven. Deze optie zit bijvoorbeeld in de Canon EOS RP en de Nikon Z6, Z7 en D850. In dit Youtubefilmpje wordt automatische focus stacking verder uitgelegd. Ook dit duitstalige Youtubefilmpje licht de techniek verder uit.
Deze functie zorgt ervoor dat je wel 300 foto’s kunt maken. Identieke foto’s, behalve een minuscule verschuiving van het scherpstelpunt.
Voor deze foto gebruikte ik een Canon EOS 70D met een 105 mm macrolens, een diafragma van f/5.6. De sluitertijd was 1/25 en de ISO stond op 100.”
Tips:
– Zorg dat je je accu warm houdt in deze tijd van het jaar. Op deze manier loopt deze minder snel leeg.
– Neem reserve batterijen voor de flitser mee. Je kunt ook oplaadbare batterijen gebruiken. Dat is milieuvriendelijker en op den duur ook goedkoper.
– Neem één of meerdere zaklampen mee, deze kun je bij het fotograferen op een creatieve manier inzetten.
– Oefen thuis eerst wat met focus stacking. Dan kun je het direct gebruiken als je eenmaal op pad bent.