Herfstfotografie: de laatste blaadjes

René Alblas

2 December 2020 .

Herfstfotografie. Zolang er nog een paar gekleurde blaadjes aan de bomen hangen kun je herfstige platen maken. Maar als het weer niet erg meewerkt, is het soms lastig om inspiratie te vinden. Dat overkwam Roots fotoblogger Paulien Bunskoek ook. Totdat ze haar inspiratie vond in de meest vasthoudende herfstblaadjes!

“Door drukte op mijn werk en wat weinig inspiratie komt het fotograferen er de laatste maand maar weinig van. Ik kijk nog wel met enige regelmaat op de weerapps op mijn telefoon, maar als de voorspellingen goed zijn moet ik werken en als ik vrij ben, dan is het weer minder. Totdat er ineens een voorspelling was met mist, een temperatuur rond het vriespunt en weinig wind. Dat kon wel eens een mooie ochtend worden met misschien wel rijp! Gelukkig hoeft de wekker ook niet heel vroeg. Tas klaargemaakt en op tijd naar bed. Ik was er klaar voor. Toen de wekker ging keek ik hoopvol uit het raam, maar in de woonwijk was geen mist te bekennen en de auto’s waren volledig vrij van dauw of vorst. Mmm. Maar dat wil niet zeggen dat het op de hei ook zo zou zijn. De ervaring leert dat het een paar kilometer verderop wel eens heel anders kan zijn. Uiteraard was mijn motivatie wel wat gedaald en het warme bed was erg aantrekkelijk maar ik ben toch gegaan. Onderweg naar het heidegebied werd het er niet beter op en eenmaal daar trof ik een uitermate grauw, bruin en saai landschap. Geen mist. Geen dauw en al helemaal geen rijp. Ondanks de kou, want het voelde wel alsof het vroor.  Even wilde ik meteen weer omdraaien en naar huis gaan, maar ik was er toch al. En een frisse neus kan nooit kwaad.

Inspiratie bij herfstfotografie

Het is in dit soort situaties soms best lastig om dan nog inspiratie en motivatie te vinden om te gaan fotograferen. Ik denk dat iedereen dat wel herkent. Ik ga dan altijd om me heen kijken, omhoog, naar de grond om nog iets interessants te vinden. Het valt op dat sommige bomen nog wat blad hebben en anderen zijn al helemaal kaal. Wonderlijk eigenlijk. Waarom is de ene al kaal en heeft de andere nog blad? Het lijkt me leuk om dit vast te leggen en ik zie twee berken naast elkaar waarvan de ene helemaal kaal is en de andere dus niet. Omdat ik geen storende achtergrond wil, fotografeer ik met een telelens richting de bewolkte lucht en belicht ik flink over om de foto ‘high-key’ te maken zodat de takken en blaadjes mooi afsteken tegen een witte achtergrond. Ik kader de foto zo dat de bomen ieder ongeveer de helft van de foto innemen. De foto is gemaakt met een full-frame camera, met een telelens op 214 mm op f/5.6, ISO 1600 en 1/250 sec. Deze foto is uit de hand genomen en 1,7 stop overbelicht. In de nabewerking heb ik hem nog iets verder opgelicht en opgefrist.

 

Tips

• Met kale bomen kun je bij licht bewolkt weer mooie grafische foto’s van de takken maken. Experimenteer met overbelichten en bij wind met lange sluitertijden. Het kan leuke effecten geven als de stammen onbewogen zijn (en dus scherp) terwijl de dunnere takken bewogen zijn.

• Bij helemaal kale bomen kan het mooi zijn om in de nabewerking de foto om te zetten in zwartwit voor een extra grafisch effect. Als er nog blaadjes zijn vind ik het vaak wel mooi om de kleur er dan wel in te houden.

Behoefte aan meer fotografie-inspiratie? Kijk naar onze rijkgevulde Uitgelicht-pagina.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws