Het verhaal achter de foto: portret van een oranjetipje

René Alblas

13 april 2022 .

Dit opvallende portret van een oranjetipje is gemaakt door Wessel Veenbrink. Met deze bijzondere kijk op een vlinder behaalde de fotograaf een eervolle vermelding bij de Roots Foto van de Maand maart wedstrijd. De fotograaf vertelt.

Hoe is deze foto tot stand gekomen?

“Het oranjetipje is een soort die mij al jaren fascineert; een prachtig klein vlindertje en één van de eerste vlinders die in de lente te zien zijn. Het is dus echt een teken van het begin van de lente en voor mij het begin van het macrofotografie seizoen. Zodra de eerste waarnemingen van oranjetipjes worden gemeld, ga ik op zoek op de plekken waar ik weet dat ze voorkomen.”

Wanneer en waar heb je deze bijzondere foto gemaakt?

“Deze vlinder is lastig vast te leggen wanneer hij rondvliegt. Daarom ga ik vroeg in de ochtend op zoek tussen de pinksterbloemen waarop ze overnachten. Ze zijn dan vaak nog bedauwd en wachten op de zonsopkomst om op te warmen. Oranjetipjes zijn verbazingwekkend goed gecamoufleerd, want wanneer de vleugels gesloten zijn is de typische oranje vlek van de mannetjes niet zichtbaar en alleen een patroon van groen en wit.

De foto is genomen op Landgoed Oostbroek in de buurt van Utrecht, begin april, om 7:00 uur in de ochtend.”

Had je deze foto van een oranjetipje al in je hoofd, of ontstond het idee ter plekke?

“Het idee kwam eigenlijk ter plekke, ik had al langer de intentie om een portret van vlinders te maken. In dit geval vielen de omstandigheden een beetje tegen door de bewolking. Al maakte dat het licht wel wat zachter. Ik had gehoopt op een mooie achtergrond door de opkomende zon.

Pas op het moment dat een vlinder voldoende is opgewarmd zal die zijn vleugels openen; een teken dat het niet lang meer duurt voordat hij ervandoor gaat. Om tot die tijd zo goed mogelijk gecamoufleerd te blijven, blijft het oranjetipje heel stil en met de vleugels gesloten zitten.

Aangezien dit oranjetipje nog niet voldoende was opgewarmd, gaf dat mij de kans om vanuit verschillende hoeken foto’s te maken. Na al wat foto’s van de zijkant met de vleugels te hebben gemaakt, probeerde ik het dus aan de voorkant, wat resulteerde in deze foto. Wat mij het meest aantrekt is de blik van het oranjetipje en de details in de kleine haartjes. Iets alledaags als een vlinder wordt op deze manier bijna een buitenaards wezen.”

oranjetipje

Wat fotografeer je het liefst in de natuur?

“Ik ben een groot liefhebber van vogels en zoogdieren, maar het leuke aan macrofotografie vind ik dat het makkelijker is om dichtbij te komen en dat je wat meer kan experimenteren met de foto’s die je maakt. Ik leer met macrofotografie mijn camera eigenlijk het beste begrijpen en gebruiken. De zoektocht in de vroege ochtend naar zo’n klein vlindertje in een veld vol pinksterbloemen, dat maakt het voor mij extra leuk.”

Techniek

De foto is gemaakt met een Canon EOS 80D en een Canon  100 millimeter macrolens, diafragma f/2.8, sluitertijd 1/200,  ISO 800 vanaf een statief

Tip

Probeer een mannetje oranjetipje met gesloten vleugels eens tegen de zon in te fotograferen. Doordat het licht door de vleugels schijnt, kun je de verstopte oranje vlek toch een beetje zien (de vrouwtjes hebben geen oranje vlek).

Bekijk hier nog veel meer oranjetipjes.

Meer lezen over voorjaarsvlinders.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...