Deze foto is één van de 108 foto’s die gewonnen hebben bij de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. Zij kregen allemaal een plekje in de Roots Natuuragenda 2022. Van deze 108 foto’s zijn er 25 geselecteerd die vanaf begin september geëxposeerd zullen worden in de Hortus Botanicus te Amsterdam. Bovendien dingen deze 25 foto’s mee naar de Roots Natuurfotowedstrijd 2021 Publieksprijs. Eén van deze 25 foto’s is onderstaande foto van Danny Slijfer. Lees zijn verhaal achter de foto.
Kun je vertellen hoe deze foto tot stand is gekomen?
In het voorjaar van 2020, stond ik samen met mijn vriendin in park Lingezegen. Een prachtig waterrijk landschapspark tussen Arnhem Zuid en Elst waar je veel kans maakt op verschillende vogelsoorten. Het was die dag zonnig en het eerste wat me opviel was het felgeel bloeiende koolzaad. Een fijn onderwerp om in combinatie met insecten te fotograferen met de macrolens, maar er stond flink wat wind en ik kwam eigenlijk voor de vogels!
Na wat rondkijken viel mijn oog op wat watervogels: knobbelzwanen, kleine plevieren, meerkoeten, eenden en een kluut! Ik ben me gaan focussen op die kluut. In eerste instantie fotografeerde ik de kluut boven het koolzaad, maar het beeld zei me weinig. Ik vroeg mezelf hardop af, wat wil je laten zien? Dat waren de vogels en het voorjaar. Wat nou als ik deze twee onderwerpen kon combineren? Zo ontstond het idee om de kluut tussen het koolzaad door te fotograferen.
De wind
Een leuk idee, maar niet bepaald makkelijk want door de wind werd de kluut constant bedekt met een gele vloed. Dat resulteerde in een deels wazige en gele kluut of helemaal geen kluut. Ik wilde een witte, heldere kluut in een gele omgeving. Hiervoor moest ik een doorkijkje vinden van enkele centimeters en daartussenin de kluut vastleggen. Na heel veel klikken hoopte ik dat er een goede foto bij zat. Uit het niets, totaal onverwachts gooide de kluut ineens de vleugels omhoog, zijn kop omlaag en de snavel vlak boven het water. Ik klikte twee keer en het moment was voorbij! Vragen schoten mij te binnen en een lichte paniek; zal ik het moment gevangen hebben? Ik zat er goed voor, de instellingen stonden volgens mij goed en ik was op tijd, maar was het koolzaad niet voor de kluut gewaaid? Gelijk kijk ik op mijn schermpje en ja hoor het was gelukt! Inclusief een spiegelbeeld. Direct wist ik dat dit een bijzonder beeld was!
Kun je iets vertellen over het gefotografeerde dier?
De kluut is een zwart-witte steltloper met vrij lange, blauwgrijze poten en is niet groter dan 45 centimeter. Het mooiste aan de kluut vind ik de snavel! Een elegante en licht gebogen, zwarte snavel die prachtig bij het verenkleed past. Je vindt de kluut meestal in modder of ondiep water, flink heen en weer zwaaiend met zijn kop laag en de snavel in het water op zoek naar voedsel.
Wat zijn de technische gegevens van de foto?
Voor deze foto heb ik de Nikon D7200 gebruikt en een 80 – 400 millimeter zoomlens van Nikon. De foto is uit de hand genomen, want statief en waaiend koolzaad gaan niet fijn samen. Om de vogel scherp te krijgen is een sluitertijd van 1/500 gebruikt, een diafragmawaarde van f/5.6 voor zoveel mogelijk onscherpte van het koolzaad en ISO 200, omdat het een zonnige dag was en dus veel licht. De brandpuntafstand was 400 millimeter, dus volledig ingezoomd.
Heb je tips? Waar moet je aan denken als je een dergelijke foto zou willen maken?
• Let niet alleen op de vogel die je wilt fotograferen, maar let vooral op de voorgrond en de achtergrond. Fotografeer bijvoorbeeld door een struik of laaghangende, misschien wel bloeiende, boomtakken. Zo creëer je een spannender beeld. Is er geen struik of boom in de buurt? Houd dan zelf een takje of een blaadje dicht voor je lens.
• Zet je scherpstelling op manueel zodat de camera niet constant scherpstelt op de voorgrond in plaats van de vogel. Houd rekening met de compositie, heb geduld en schiet er vooral op los!