Het verhaal achter de beste natuurfoto van 2021: jonge zwijntjes

René Alblas

19 januari 2022 .

Kun je iets vertellen over hoe de foto tot stand is gekomen, Johan?

“Rond maart/april worden na een draagtijd van ongeveer 114 dagen de jongen geboren. Deze worden geworpen in een zogenoemde ketel, dit is de naam van het nest van de zeug. Een zeug kan wel tussen de 8-12 jongen krijgen.
De jonge zwijntjes worden ook wel frislingen genoemd. Ze zijn zeer aandoenlijk met hun streepjes vacht. Het worden ook wel zwijnpyjamaatjes genoemd. Het ziet er erg leuk uit, maar dit is een perfecte camouflage voor de jonge biggen. Na 3 tot 5 maanden verdwijnen deze strepen.
Ik zorg dat ik rond die periode dan geregeld op pad ga om de zwijnen te zoeken. Het is ook altijd weer spannend om op onderzoek uit te gaan en het blijft altijd weer een uitdaging om ze uiteindelijk te vinden. Het is natuurlijk helemaal mooi om te ontdekken dat ze dan ook weer jongen hebben.
Prachtig, om ze dan te zien rennen en spelen met elkaar, sommige jongen zijn al echte dondersteentjes. Ze dagen elkaar constant uit en al spelend wordt meteen al een beetje de rangorde bepaald.”

Bovenop elkaar

“Van al dat rennen worden de jonge zwijntjes ook wel weer snel moe en hongerig en als ze uiteindelijk met z’n allen bij hun moeder gaan liggen om te drinken is het een gedrang om als eerste bij de tepels te kunnen.  Prachtig om te zien dat ze vaak bovenop elkaar gaan staan/liggen.

Hierdoor ontstaan dan vaak dubbele lagen met biggetjes, zoals je op de foto kunt zien, liggen er nog een aantal onder. En dan is er even dat moment van rust, en dat moment probeer ik dan vast te leggen. Ik ga dan zo laag mogelijk met mijn camera bij de grond om op één lijn met de biggetjes te komen. Hierdoor krijg je dan het mooiste perspectief. Door al die streepjes van de biggetjes ontstaat er een mooi lijnenspel met een mooie donkere omlijsting van de moeder die er achter ligt .
Het licht was prima die ochtend. Soms heb je ook een beetje geluk nodig.”

Wat zijn de technische gegevens van de foto?

“Ik heb deze foto genomen met een Nikon D500 met een Nikon 150/500 millimeter lens, diafragma f/6.3, belichtingstijd 1/4000 en  ISO 4000.”

Wat fotografeer je graag?

“Mijn grote passie is natuurfotografie. Een van mijn favoriete onderwerpen is de Veluwe met al zijn soorten groot wild. Zoals de edelherten, reeën, vossen, mouflons en zwijnen.
Ik vind het altijd heerlijk om vroeg op pad te gaan. Dan heb je vaak mooi zacht licht, kans op mist en vaak is het ook nog lekker rustig overal.”

Heb je tips? Waar moet je aan denken als je een dergelijke foto zou willen maken?

• Zou je nou zelf ook dit soort beelden van zwijntjes willen maken, zorg dan dat je een camera met een zoomlens bij je hebt. Doordat je genoeg zoombereik hebt (minimaal 400/500 millimeter) hoef je ook niet te dicht bij de jongen te komen en kan je toch mooie platen maken. Probeer ook een zo laag mogelijk standpunt in te nemen.
• Let er dan wel altijd op dat je de zwijnen niet te dicht benadert. Vooral als ze jongen hebben kunnen ze nogal agressief overkomen.
• En zorg altijd dat je je rustig gedraagt, op gepaste afstand blijft en zeker niks in de natuur verstoort.
• En ga regelmatig op pad, hierdoor vergroot je je kans om iets bijzonders tegen te komen .
Maar bovenal: geniet van het buiten zijn!

Meedoen met de nieuwe Natuurfotowedstrijd kan vanaf 1 februari. Via fotowedstrijd.rootsmagazine.nl

Kijk hier voor meer natuurfotografie-inspiratie

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...