Het verhaal achter de foto van de kleine vuurvlinder

René Alblas

3 mei 2023 .

De kleine vuurvlinder is een fotogeniek beestje. Je vindt ze door het hele land, vooral in schrale graslanden en duinen en heide. Soms ook in bermen en tuinen. Hoe is deze schitterende foto van een kleine vuurvlinder gemaakt? Fotograaf Karin de Jonge vertelt.

“Ik sta graag vroeg op want dan heb je de wereld nog zo lekker voor jezelf. Op een kwartiertje van mijn huis ligt ’t Ham, een natuurgebied in het dal van de Groote Molenbeek in Horst-Hegelsom (noord Limburg) waar ik vaak libellen, vlinders of vogels ga fotograferen. Mistige ochtenden zijn favoriet! Ik ben er dan voor zonsopgang en met de onmisbare laarzen en regenjas dwaal ik door dit natte struingebied.

Kleine vuurvlinder tussen het natte gras

Vorig jaar op de ochtend van 8 juli, was het windstil en het veld was zwaar bedauwd. De vlinders hielden zich urenlang verscholen. Ik zag de vleugels van deze kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas) toevallig fladderen en dook plat op de grond in het natte gras. Hier komt de regenjas van pas! Door het gras kruipend kon ik dichterbij komen.

Het diafragma hield ik helemaal open want ik wilde een mooie onscherpte van de vele druppels en legde de focus op de ogen van de vlinder. Het resultaat was dat alleen het lijfje scherp werd en even was ik bang dat de onscherpe vleugels te veel zouden storen. Maar het bleek een mooi dromerig beeld te zijn geworden dat de sfeer van de bedauwde zomerochtend goed weergeeft. De foto heeft zelfs iets weg van een onderwateropname, waardoor hij de titel “Water en Vuur” heeft gekregen.”

kleine vuurvlinder

Waar leeft deze vlinder? Zijn ze zeldzaam? Lees hier meer over de kleine vuurvlinder.

Techniek

Karin fotografeerde met een Sony A7iii, met daarop een Sony 90 millimeter macrolens, diafragma f/2.8, sluitertijd 1/1000 en ISO 200. Uit de hand genomen, geen filters.

Tip van Karin de Jonge: de vier E’s

“In mijn fotografie ben ik altijd op zoek naar verwondering, naar beelden die binnenkomen en waar je wat langer naar wilt kijken. Daarom let ik altijd op mijn vier E’s: essentie, eenvoud, emotie en eigenheid. Als deze allemaal tot hun recht komen, weet je dat je een blijvend beeld hebt gemaakt.”

Lees ook dit verhaal over het fotograferen van een oranjetipje. Zo pakt fotograaf Wessel Veenbrink dit aan.

Op de site van Roots vind je nog veel meer inspirerende natuurfotografietips.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...