Bij een fotohut denk je al snel aan vogels en eekhoorns, gefotografeerd bij een watertje met mooi daglicht. Maar het kan ook anders. Roots fotoblogger Bert Kok haalde een nachtje door bij de marters en de bunzings!
“Fotograferen vanuit een fotohut is meer dan het fotograferen van vogels, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat om nog net het mooie licht van de ondergaande zon mee te pakken. Ook ná zonsondergang kun je fotograferen in een fotohut! Natuurlijk kan dit niet zomaar bij elke fotohut en elke soort. Vogels zul je namelijk niet veel zien wanneer de zon achter de horizon is verdwenen, maar wat dan wel? Dassen, vossen, wilde zwijnen en marters, allemaal dieren die graag in het donker tevoorschijn komen. Een korte zoektocht op het internet leert al snel dat er uitermate geschikte fotohutten zijn om deze soorten in het donker te fotograferen. Tijd voor een bezoekje aan één van die hutten, de marterhut van Edo van Uchelen!
Een goede voorbereiding
De fotohut van Edo is een perfecte plek om ongestoord een aantal marterachtigen te fotograferen. Dagelijks verschijnen er steenmarters, boommarters en bunzings voor de fotohut. Dit zijn nou niet bepaald soorten die je makkelijk in je eigen achtertuin kunt fotograferen! Jarenlange voorbereiding door de eigenaar van de hut heeft zijn vruchten afgeworpen, waar wij als fotografen nu de vruchten van kunnen plukken. Want hoe kun je nu midden in de nacht die prachtige dieren fotograferen? Simpel. De setting voor de hut is verlicht met enorme daglichtlampen, waardoor fotograferen opeens wel mogelijk is! Ook hier geldt weer dat er veel voorbereiding aan vooraf gaat. Je kunt echt niet zomaar lampen neerzetten en verwachten dat de nachtdieren blijven komen. Dus probeer dit vooral niet thuis te doen.
Een bijzondere nacht
Een nacht in deze fotohut is een heuse beleving. In het donker kom je bij de fotohut in het bos aan. De daglichtlampen staan al aan en de eigenaar heeft voldoende lekkers voor de marters neergelegd. Het enige dat ik hoef te doen, is mijn spullen klaarzetten en wachten. Dat wachten duurt niet lang, na ongeveer een uurtje verschijnt de eerste steenmarter in het zicht. Nieuwsgierig struint het beestje tussen de boomstronken. Ze weten precies waar ze wat lekkers kunnen vinden. Toch zijn ze erg voorzichtig en achterdochtig. Ze zullen dan ook niet lang stilzitten om voor jou te poseren en zijn meteen weg als ze enige onraad bespeuren. Maar wat is het prachtig!
Wakker blijven niet moeilijk
Na de steenmarter komt de boommarter en later zelfs een bunzing. Tot ver na middernacht blijven ze de hut bezoeken, de één na de ander. De tijd vliegt voorbij en wanneer de grote marterachtigen niet aanwezig zijn, dan zorgen muizen en ratten voor een welkome afwisseling. Alhoewel het nachtwerk is, blijkt wakker blijven niet zo moeilijk. Wanneer het dan toch echt tijd is om te gaan slapen, dan staat het stapelbed al te wachten. Wat een bijzondere nacht…
Techniek
Om in deze fotohut goed uit de voeten te kunnen heb je een camera nodig die met hoge ISO overweg kan. Er staan wel daglichtlampen, maar dat wil niet zeggen dat je met je normale settings van overdag kunt fotograferen. Gelukkig liggen er in de hut instructies klaar zodat je zelf weinig tijd kwijt bent aan het zoeken van de juiste instellingen. Omdat de dieren redelijk dichtbij de hut kunnen komen, is een telezoom aan te raden. Mijn 150-600 millimeter lens bleek ideaal. Zo kon ik portretten maken, maar ook de omgeving laten zien door uit te zoomen. Zo kun je gevarieerde beelden maken. Met een 500 millimeter of 600 millimeter prime (vast brandpunt) lens zul je beperkt zijn tot steeds dezelfde portretten, wat ook mooi kan zijn natuurlijk.
Instellingen
Doordat de omstandigheden stabiel zijn, kun je je instellingen de hele nacht hetzelfde laten. Mijn ideale instellingen bleken als volgt te zijn: ISO4000, diafragma f/6.3 en sluitertijd 1/200 bij 150 tot 600 millimeter. Deze foto is genomen precies op het moment dat de boommarter rechtop ging staan. Iets wat het beestje niet vaak deed. Om ook de omgeving te laten zien, de zwarte nacht, heb ik uitgezoomd tot 350mm. Zo krijg je een minimalistisch beeld waarin je duidelijk laat zien dat het nacht is.”
Tips bij fotograferen vanuit een fotohut
• Houd je aan de voorschriften en regels van de eigenaar van de hut!
• Locaties van hutten deel je niet met anderen, zo hou je kwaadwillenden tegen.
• Neem genoeg (opgeladen) batterijen en geheugenkaarten mee.
• Een zaklamp is ’s nachts altijd handig.
• Geniet ook eens van deze nachtdieren zonder door de camera te kijken.
Roots fotoblogger Bert Kok is niet altijd even enthousiast over fotohutten. Lees ook zijn andere fotohut belevenissen.
——
“Meer lezen over natuurfotografie? Bestel dan Roots online. Dat kan hier. En zonder verzendkosten!!!”
——