In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bjorn van Lieshout over natuurfotografie met een flitser.
Onlangs is er een nieuw boek verschenen voor iedereen die wel eens met de camera de natuur in trekt en belangstelling heeft voor flitsen. Het boek heet ‘Flitsen – Praktijkgids voor natuurfotografen’ en die titel dekt de lading. Naar mijn idee is het één van de betere specialistische boeken over natuurfotografie die de afgelopen tijd zijn verschenen.
Ik gebruikte mijn flitser wel eens bij het fotograferen, maar meestal alleen om een klein invulflitsje te geven. Wanneer ik iets probeerde dat enigszins gecompliceerd was, dan werd het al snel prutswerk waarbij de flitser meestal niet deed wat ik wilde. Maar na het lezen van de Praktijkgids had ik voldoende kennis en inspiratie om eropuit te trekken met -naast mijn gewone fotospullen- een losse flitser en ook enkele kleine LED-lampjes in mijn fototas.
Het bos in
Door de regen van de laatste tijd en het uitblijven van vorst stonden er nog verrassend veel paddenstoelen in het bos, ook al was het al eind december. Toch viel het nog niet mee om de perfecte paddenstoel te vinden voor het plaatje dat ik in mijn hoofd had. Ik wilde een ‘echte’ flitsfoto maken waarbij het flitslicht de voornaamste lichtbron zou zijn. Daarbij wilde ik de losse flitser aansturen door de ingebouwde flitser.
Na anderhalf uur had ik eindelijk mijn muze gevonden. Een klein exemplaar, maar mooi van vorm. Tijd om alles op te stellen en in te stellen. Het kostte me nog steeds veel proeffoto’s voordat ik de gewenste instellingen op de camera had gevonden en de juiste positie van de flitser en de LED-lampjes.
Flitsers instellen
Eerst moest ik de sluitertijd zo instellen dat er nog nauwelijks daglicht op de foto zichtbaar was. Vervolgens de balans tussen de twee flitsers instellen. Tot slot nog een LED-lampje gebruikt om de rechterkant van de paddenstoel een beetje op te lichten. Nu had ik het effect gekregen wat ik zocht, alleen vond ik de donkere achtergrond wel erg saai. Om dit op te lossen heb ik het tweede LED-lampje achter het mos gelegd en recht in de lens gericht. Dit gefilterde licht was een mooie toevoeging.
De instellingen van de camera
Voor deze foto heb ik de camera op de manuele stand gezet en zowel sluitertijd als diafragmaopening handmatig ingesteld. Dit leverde een sluitertijd van 1/250 op en een diafragma van f/10. Om de belichting goed te krijgen heb ik de ISO moeten instellen op 100. Bij de ingebouwde flitser heb ik de flitskracht ingesteld op -3 stops, waarbij het flitsje eigenlijk alleen werd gebruikt om de losse reportageflitser aan te sturen die schuin achter de paddenstoel lag. Ook de reportageflitser was ingesteld op het manuele programma, met volle flitskracht en een zoom van 180 millimeter.
De tips van Bjorn
• Lees veel boeken. In bijna ieder boek staan wel bruikbare tips die je als fotograaf verder helpen.
• Wees niet bang om nieuwe dingen te proberen. Misschien mislukt het of kom je er achter dat het niet jouw ‘ding’ is. Dat is niet erg, dan heb je dat in ieder geval geleerd. Als het wel lukt heb je jouw fotografische gereedschapskoffer weer kunnen uitbreiden met een nieuwe techniek.
• Veel mensen zijn bang dat het gebruik van een flitser de sfeer in een foto om zeep helpt. Dat is een fabeltje. Met de juiste instellingen kun je de sfeer benadrukken of zelfs verbeteren.
Hier vind je nog meer Uitgelichte foto’s