In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bert Kok over zijn foto van een ree en een reiger in de Meinweg.
Gedeeld leed is minder zwaar.
De afgelopen periode was niet makkelijk voor ons én de natuur. Temperaturen die we in Nederland niet gewend zijn, zeker niet over zo’n lange periode. In het natuurgebied de Meinweg zijn de gevolgen van de aanhoudende hitte goed te zien: het landschap is dor, de varens zijn verkleurd, de heide is deels verbrand door de brandende zon en de natuurlijke vennen zijn grotendeels opgedroogd.
Na een lange wandeling waar dit allemaal met eigen ogen te zien was, kwam ik aan bij het ‘Elfenmeer’. Dit meertje is wat dieper en dus niet uitgedroogd, waardoor de directe omgeving er ook meteen groener uit zag. Varens waren nog gewoon groen, libellen vlogen rond in overvloed, een reiger was in de verte aan het vissen en kwakende kikkers maakten het plaatje compleet.
Dat dit meertje in de omgeving één van de weinige waterbronnen is, was te merken aan het feit dat er midden op de dag een ree uit de varens tevoorschijn kwam om lekker af te koelen. Zonder zich aan anderen te storen, liep dit beestje het water in. Dat er een reiger vlakbij stond, maakte allemaal niets uit. Samen delen, want iedereen heeft het zwaar!
Techniek
Bij deze foto kon ik niet dichtbij komen zonder het tafereel te verstoren. Vanachter een struik heb ik voorzichtig de foto’s gemaakt. De struik heb ik gebruikt als voorgrond, om zo diepte in de foto te krijgen. Helaas had ik mijn ‘grote’ lens niet meegenomen en moest ik het doen met een 70-200 millimeter zoomlens. De foto is dan ook op 200 millimeter gemaakt en daarna in de nabewerking nog wat gecropt. Licht was er voldoende dus de ISO kon laag blijven op 400. Sluitertijd: 1/400 seconde. Diafragma: f/7.1.
Tips van Bert
- Vogels en zoogdieren kunnen altijd een onverwachte beweging maken, ook al lijken ze stil te staan. Hou daarom altijd de sluitertijd zo kort mogelijk, om bewegingsonscherpte te voorkomen.
- Als je onderwerp op grotere afstand ligt, is het soms lastig om te beoordelen of het volledig scherp in beeld zal komen. Als de lichtomstandigheden het toelaten, kun je in zo’n geval het beste voor een hogere diafragmawaarde kiezen.