In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar (recent gemaakte) foto. Deze keer vertelt Roots fotoblogger Paulien Bunskoek over het fotograferen van een oranjetipje in de nacht.
Het voorjaar is inmiddels losgebarsten en daarmee zijn er ook enorm veel fotografische onderwerpen wakker geworden. En menig natuurfotograaf moet daarvoor dan weer vroeg opstaan. Ik heb me ook weer vol overgave op de bloemetjes en de beestjes gestort. Vooral vlinders trekken me erg en ik heb dit jaar gelukkig wat mooie plekjes met oranjetipjes gevonden. De weersvoorspellingen waren deze week erg onduidelijk, mist of geen mist, wel of geen zon, regen of toch niet en het eindigde helaas vaak in saaie grijze ochtenden. Lastig voor een natuurfotograaf, moet ik nou wel of niet die wekker zetten? Om te laten zien dat je dan niet helemaal voor niks om 4 uur bent opgestaan heb ik deze foto uitgekozen. Een oranjetipje in de vroege schemer.
Techniek
Na even zoeken op die vroege ochtend had ik een oranjetipje gevonden. De vlinder zat op een pinksterbloem die ver boven het gras uitstak. Dit maakte het al wat makkelijker om voor en achtergrond wazig te krijgen. Ik ben met mijn macrolens op ongeveer 1,5 meter afstand van de vlinder gaan zitten en heb het diafragma helemaal open gezet op f/2.8. De sensor is precies evenwijdig aan de vlinder waardoor het oranjetipje helemaal scherp is. De ISO stond op 400 en de sluitertijd werd daarmee 1/125 seconde. Mijn camera stond op statief en ik stel altijd handmatig scherp via liveview, dat werkt voor mij het meest nauwkeurig.
Lijkt wel maanlicht
Om op deze grijze ochtend toch wat sfeervolle foto’s te maken heb ik de witbalans op TL-licht gezet, daarmee worden de foto’s veel blauwer en krijg je meteen een hele andere sfeer. In de achtergrond stonden bomen waardoor er schaduwen en lichtvlekken in de achtergrond waren. Ik ben zo met de camera heen en weer geschoven dat de vlinder voor een lichte vlek terecht kwam. Als jullie mijn andere blogjes hebben gelezen weet de oplettende lezer dat ik meestal overbelicht, maar in dit geval heb ik juist onderbelicht om zo de sfeer te benadrukken. Uiteindelijk krijg je dus een foto waarbij het wel lijkt alsof deze bij maanlicht is gemaakt, maar het was dus gewoon een bewolkte ochtend, een half uurtje na zonsopkomst.
Tips van Paulien
• Ook bij saai bewolkt weer kun je fotografisch nog heel veel. Dus keer niet moedeloos terug naar huis, maar probeer eens wat anders. En als het dan toch niet lukt heb je in ieder geval van een vogelconcert kunnen genieten.
• Als je vlinders wilt fotograferen is het handig om van te voren al te scouten of ze inderdaad in een bepaald gebied zitten. Iets dichtbij huis is dan wel zo praktisch.
• Hoe vervelend het ook is als de wekker heel vroeg gaat, vlinders fotograferen gaat het makkelijkst als ze nog stil zitten, ’s ochtends vroeg dus, maar in de avond zijn oranjetipjes ook al goed te benaderen.
Nog meer lezen over het oranjetipje
Het oranjetipje is een favoriet onderwerp bij fotografen. Lees hier hoe Roots fotoblogger Constant van Bommel een oranjetipje fotografeert. Of lees hier hoe je dat het beste kunt doen met een polarisatiefilter.