Vlinderfotografie is een boeiende bezigheid. Vooral als je een voor jou nog onbekende soort tegenkomt. Het overkwam Roots fotoblogger Paulien Bunskoek. Ze ontdekte een prachtig groentje. Lees het verhaal achter de foto!
Meestal sta ik heel vroeg op om bedauwde vlinders te fotograferen maar laatst was ik iets later op stap gegaan, rond een uur of 8 was ik in een heidegebied bij mij in de buurt. In eerste instantie was ik wel wat geschrokken van de droogte, de heidestruikjes oogden zwart en bladeren aan struiken en bomen hingen al wat slap. In een hoekje waar het normaal wat vochtiger is, was alle zonnedauw verdwenen en ook de dopheide stond er treurig bij. En vlinders zag ik ook al niet. Maar gelukkig toen ik iets verder liep over het droge zandpad fladderde er ineens iets voor me uit. Ik volgde en toen de vlinder weer ging zitten bleek het een groentje te zijn!
Voorzichtig benaderen
Aangezien de vlinder al actief was, was het nog niet makkelijk om hem (of haar) te benaderen. Kom je te dichtbij dan vliegen ze al snel weer op, zeker als je een schaduw over de vlinder werpt. Het groentje landde op een gegeven moment op een blad van een jong berkenboompje om daar te gaan zonnen. Leuk om te zien, want hij ging bijna liggen op het blad. Ik heb hem/haar heel voorzichtig benaderd, langzaam en in eerste instantie ervoor gezorgd dat ik geen schaduw veroorzaakte. Dat werkte, want het groentje bleef rustig zitten.
Vlinderfotografie in de schaduw
Zo’n vlinder in de volle zon bijt vaak uit en de achtergrond wordt donker, dat vind ik niet mooi. Ik wilde uiteindelijk dus toch wat schaduw maken. Ik heb dat heel voorzichtig eerst kort geprobeerd en gelukkig bleef hij zitten. Uiteindelijk kon ik dichtbij komen en met mijn eigen lichaam de vlinder in de schaduw zetten en de achtergrond in de zon houden. Dan worden de kleuren van de vlinder mooi zichtbaar en wordt de achtergrond licht. Het waaide ook nog best hard waardoor het scherpstellen ook lastig was, ik heb het aan de autofocus overgelaten en dat resulteerde uiteindelijk in deze foto.
Aangezien ik nog nooit een groentje had gefotografeerd en dit ook nog een heel mooi vers vlindertje was ben ik erg blij met de foto en erg verwonderd over de prachtige kleuren van deze vlinder.
Techniek
De foto is gemaakt met een full frame camera met een 100 millimeter macrolens op f/5.0, en de belichting was 1/320 en de ISO 1250
Tips
• Actieve vlinders zijn best lastig te fotograferen, geduld en voorzichtigheid doen wonderen bij vlinderfotografie. Als ze foerageren lukt het vaak wel goed.
• Op de website van de vlinderstichting vind je veel informatie over vliegtijden en welke soorten je in welke habitat kan vinden. Ik ben vorig jaar donateur geworden omdat ik aan mezelf merk dat ik enorm veel waarde hecht aan deze bijzondere beestjes en een stichting die zich voor deze dieren inzet verdient wel steun! www.vlinderstichting.nl
Hier vind je nog veel meer inspiratie voor natuurfotografie.