Deze bijzondere ‘wandelen in de wolken’ foto won de publieksprijs bij de Roots Natuurfotowedstrijd 2024. Fotograaf Wim Uyttenbroeck vertelt het verhaal achter de foto.
Kun je vertellen hoe en waar de foto tot stand is gekomen?
“Ik heb de foto genomen tijdens een expeditietrip door de hooglanden van Bolivia. De Uyuni zoutvlakte ligt op 3.700 meter, is ruim 14.000 km2 groot en is eigenlijk een woenstijngebied. Het regent er bijna nooit. Toe wij er aankwamen, had het juist gesneeuwd, dat is heel uitzonderlijk. De sneeuw was gesmolten en er stond een dun laagje water op het zoutoppervlak. Zo ontstond de grootste spiegel ter wereld. Een prachtige weerspiegeling van de wolken. Een adembenemend schouwspel, maar niet zo eenvoudig om te fotograferen.
In een poging om de uitgestrektheid van de vlakte weer te geven, vroeg ik mijn dochter om even door het beeld te lopen (in de wolken). We hebben enkele shots geprobeerd en deze was de beste keuze. Nadien trokken we met onze 4×4 verder een aantal bergpassen in het Andes-gebergte over. Althans, dit was de bedoeling. We kwamen hopeloos vast te zitten in een dik pak sneeuw. Uiteindelijk hebben we meer dan 400 kilometer om moeten rijden om op onze bestemming, de Atacama woestijn in Chili, te geraken. Zo was de sneeuw tegelijk een vloek en een zegen.”
Wat zijn de technische gegevens van deze ‘wandelen in de wolken’ foto ?
Nikon D7500 met 24-85 millimeter lens, diafragma f/16, sluitertijd 1/400 en ISO 160
Wat betekent natuurfotografie voor jou?
“Voor mijn 10e verjaardag kreeg ik een kleine compacte camera cadeau. Ik ben toen beginnen fotograferen en ben nooit meer gestopt. (onlangs 61 geworden). Toen woonde ik in de stad (Antwerpen) en trok er met mijn camera regelmatig op uit om stadstaferelen vast te leggen. Later is dat geëvolueerd naar landschapsfotografie en reisfotografie en gaandeweg ben ik in de natuur- en wildlife-fotografie gerold. Daar ligt duidelijk mijn grote passie.”
Wanneer vind jij een natuurfoto echt goed gelukt?
“Dat is een moeilijke vraag. De compositie moet natuurlijk kloppen. De belichting moet goed zitten, mooi ochtendlicht of eventueel tegenlicht. Het onderwerp moet interessant zijn, met indien mogelijk wat actie…. Soms vallen al deze puzzelstukjes in elkaar en heb ik een mooie foto.”
Had je voor deze wolken-foto al vaker foto’s ingestuurd voor de Roots Natuurfotowedstrijd?
“Neen, dit was de eerste keer. En meteen raak! Ik vind het nog steeds heel bijzonder. Ik ben er erg blij mee.”
Nog meer mooie verhalen achter winnende foto’s:
De derde prijs van de publieksjury: de meikever.
De winnaar van de categorie overige dieren.
De winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2024 op een rijtje.