Een bandheidelibel in de vroege ochtend

René Alblas

14 augustus 2019 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar (recent gemaakte) foto. Deze keer vertelt Roots fotoblogger Paulien Bunskoek over het fotograferen van de bandheidelibel.

Eén van de mooiste libellen van ons land is voor mij de bandheidelibel. Hij is nog vrij zeldzaam maar komt steeds meer voor en is in Overijssel zelfs al vrij algemeen! De bandheidelibel is niet groot, maar wel heel herkenbaar aan de banden over de vleugels. En door deze bijzondere tekening is het natuurlijk ook een favoriet onder natuurfotografen. Net als vele andere libelsoorten is deze libel ook het beste vroeg in de ochtend te fotograferen, het liefst als het koud en vochtig is en ze dus lang stil zitten.

Zonsopgang

De koude ochtenden met dauw zijn ondertussen zeldzamer dan bandheidelibellen en ik ben blij als de voorspellingen zo’n ochtend aangeven. Op deze ochtend was het windstil en bewolkt. Er was wel dauw gelukkig. Met lichte bewolking kan er van alles gebeuren bij zonsopgang dus het is belangrijk dat je al een compositie hebt. Ik zet mijn onderwerp bijna nooit in het midden van de foto maar in dit geval vond ik de symmetrie juist mooi. Op deze ochtend kleurde de opkomende zon de bewolking heel even prachtig oranje/roze, en omdat ik al klaar zat kon ik deze foto maken. Deze kleuren waren er echt maar een minuut, toen verdween de zon achter de wolken en bleef het verder wat saai.

Techniek

De foto is gemaakt met een full frame spiegelreflexcamera en een 100 millimeter macrolens, op statief, bij een ISO van 1600, diafragma f/5.0 en een sluitertijd van 1/500. Ik heb de foto 2/3 stop overbelicht. Achteraf gezien had de ISO wat lager gekund en de sluitertijd wat langer, maar ik zit ook wel eens niet op te letten, afgeleid door de prachtige kleuren! En gelukkig maakt mijn camera prachtige foto’s bij ISO 1600.

Tips

• Ik zorg dat ik ruim voor zonsopgang (let op, dit mag niet overal!) in het veld ben om libellen te zoeken. Op het moment dat het licht dan mooi wordt kan ik lekker fotograferen in plaats van nog te moeten zoeken naar beestjes.

• Je hoeft niet altijd de compositieregels aan te houden (de regel van derden). Afwijkende composities kunnen juist heel verrassend uitpakken.

Kijk hier voor nog meer Uitgelichte foto’s

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...