Zo fotografeer je een steenuil vanuit een schuilhut

René Alblas

6 juli 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Bert Kok over zijn foto van een steenuil. Voor het eerst in een schuilhut!

Een vogelhut huren, mét 100% uilen garantie

Vaak zie ik de meest prachtige foto’s van steenuilen voorbij komen op social media. Beeldvullende portretten waarbij deze kleine roofvogels op een melkbus of mooi hekje zitten. Haarscherp met een boterzachte bokeh achtergrond. Geweldig! Tot nu toe kwam ik zelf niet veel verder dan een uiltje op een oude schuur, waarbij ik ook nog eens flink moest croppen om maar te laten zien dat er ook echt een uil in de foto aanwezig is. Nou, dat is veranderd!

Vogelhut

Ik heb iets gedaan, dat ik tot nu toe nog niet eerder gedaan had: een vogelhut huren, mét 100% uilen garantie en anders geld terug! Het was een last-minute boeking, dus de voorpret was kort, maar krachtig. Met drie man werden we op de locatie afgezet en namen we plaats in een houten schuurtje voorzien van de nodige camouflagenetten. Meteen werden er vlak voor de hut een aantal mooie houten attributen neergezet met wat voer erbij, waar de uilen op mochten poseren. Binnen 10 minuten was het raak: een steenuil, prachtig poserend op een houten paaltje. De camera kon mijn schietgrage wijsvinger amper bijhouden. Mijn instellingen had ik van tevoren al goed gezet, dus het was een kwestie van compositie zoeken en afdrukken. Mijn eerste foto was er al meteen één zoals ik ze vaak op Facebook voorbij zag komen: een scherp statisch portret met een mooie zachte achtergrond.
Het eerste uur vlogen de volwassen uilen af en aan, steeds weer terug naar de jongen bij het nest in een nabij gelegen boom. En toegegeven: ik genoot van de aanwezigheid van de uilen en de jongen die gevoerd werden.

Maar niet voor mij

Toch zal het voor mij voorlopig bij deze ene keer blijven: betaalde hutten passen niet zo goed bij mij. Ik miste de ‘jacht’, het zoeken en ontdekken. Ik maak graag gebruik van mijn eigen opvouwbare schuiltent, maar dan op een plek die ik zelf gevonden heb. Waar ik misschien wel uren, dagen of weken op zoektocht ben geweest. Zonder dieren te voeren toch mijn gewenste foto’s maken, dan maar wat verder weg en zonder garanties.
Het was een geweldige ervaring, zo dichtbij. De foto’s zijn ook erg mooi geworden. Maar als ik dan uit al mijn mooie portretten toch één foto van die avond mag kiezen, dan is het een foto die ik gemaakt heb door mijn camera weg te draaien van de paaltjes dichtbij.
Een jonge steenuil, verder weg van de setting zittend op de knoest van een grote boom. Begroeiing links op de voorgrond en toch een zachte achtergrond rechts. De steenuil maar als klein onderdeel van de foto, maar wel zoals ik ze het liefste zie…

De foto is gemaakt met een 150-600mm zoomlens, op 600mm. Als diafragma heb ik f/9 gekozen, omdat ik van mijn lens weet dat deze scherpere foto’s maakt als ik het diafragma iets knijp. De ISO stond op 2000, het was nog vroeg in de avond en alhoewel het de hele avond bewolkt was, hoefde de ISO daar nog niet hoger. De sluitertijd was 1/320s wat eigenlijk theoretisch niet snel genoeg is, maar door gebruik te maken van een statief kon ik zo toch een scherpe foto maken.”

Wil je ook eens een schuilhut proberen, hier zijn wat handige tips van Bert:

• Verdiep je eens in de verschillende vogelhutten die aangeboden worden. Vaak staan er doelsoorten bij de hutten vermeld. Dit zijn diersoorten die regelmatig voor de hut verschijnen.

• Ook in een hut: zorg voor zo min mogelijk verstoring, hoe rustiger jij bent hoe makkelijker die dieren zich laten fotograferen.

• Kleed je warm aan want het kan ’s avonds flink afkoelen!

• Werk vanaf een statief, dit geeft meer controle bij een langere brandpuntafstand en invallende duisternis.

Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...