Er zijn dit jaar veel steltkluten in Nederland en Vlaanderen, net als voorgaande twee jaren – ook broedparen. 2023 is een goed steltklutenjaar dus. Maar is het eigenlijk ook goed nieuws voor deze vogel, dat hij in grotere getale in deze contreien verkeert?
82 broedparen steltkluten in recordjaar 2022
Net als in de afgelopen twee jaar worden ook dit jaar veel steltkluten gemeld in Nederland. Het gaat om enkele honderden vogels. Ook zijn er weer veel jongen geboren. Hun broedgebied bestaat uit ondiepe zoetwaterplassen en zoutpannen, waarin ze met hun lange poten naar voedsel zoeken (hier te zien op video). Ze nestelen op drooggevallen plekken of eilandjes, net boven de waterlijn. In recente jaren komen steeds meer steltkluten naar Nederland om te broeden. Vorig jaar was een recordjaar, met 82 broedparen.
2023: minstens 40 broedparen steltkluten
Ook 2023 levert veel waarnemingen op: minstens 40 broedparen en in totaal enkele honderden vogels in Nederland. Dezelfde berichten komen uit Vlaanderen. Deze toenametrend betekent voor de steltkluten zelf slecht nieuws: ze broeden normaliter in Zuid-Europa. Door droogte in het zuiden moeten ze verkassen naar noordelijkere ‘natte’ streken.
Tekst: Paul Böhre
Foto bovenaan: Getty Images
Meer lezen
- Langs de waterkant is een ideale plek om de mooiste foto’s te maken. We tonen de 10 mooiste foto’s die langs de waterkant gemaakt zijn. Aan de zee, langs een sloot, bij een vennetje…
- Wij kennen de kluut vooral van de Waddeneilanden en het Deltagebied, maar ook elders zijn deze opvallende steltlopers te vinden. Natuurfotograaf Edwin Giesbers bezocht een kolonie kluten in Waterrijk-Oost, een jong natuurgebied bij Arnhem.