5 hotspots voor oeverzwaluwen!

René Alblas

8 juli 2016 .

Een leuke tip voor de zomervakantie: ga eens oeverzwaluwen spotten! In juli kun je ze volop zien. Oeverzwaluwen nestelen graag in een steile wand van zand of beton.  En er moeten flink wat muggen of andere insecten rondvliegen. Vaak kun je ze vinden op open terreinen, waar een zandhoop ligt. Wat zijn de beste plekken om de oeverzwaluw te spotten? Roots zet de vijf hotspots voor oeverzwaluwen op een rijtje!

 

Altijd honger !1. Kamperhoek (Flevoland)

In 2014 werden er bij de Kamperhoek op Flevoland wel 750 oeverzwaluwen geteld. “Tien jaar geleden hebben we het moeras van de Kamperhoek uitgebaggerd en de grond op een hoop gelegd. Spontaan gingen er oeverzwaluwen zitten” vertelt Lukas van Lier, ecoloog bij Het Flevo-landschap. ‘Sindsdien steken we met elkaar in maart de bult af, zodat de vogels vaste grond hebben om een gang te graven.”

Waar? Op de hoek van de Visvijverweg en de Kamperhoekweg.
Ook te zien? In het natuurgebied is een vogelkijkhut bij de plas of ga naar het moeras om libellen en vlinders te zien, waaronder de koninginnenpage en de grote weerschijnvlinder.

 

2. Grensmaas (Limburg)

“Garanties kan ik niet geven. Maar vooral als het ’s winters hoogwater is geweest en de oevers flink zijn afgekalfd heb je de meeste kans om oeverzwaluwen te zien” aldus Jo Seegers van de Vogelwerkgroep Maastricht. “Oeverzwaluwen gaan altijd hoog zitten, want ze willen niet dat een onverwachte golf hun nest onder water zet.”

Waar? De Grensmaas ten noorden van Maastricht en ten zuiden van Maaseik. Fiets aan de Belgische kant langs de Maas over de dijk. Waaghalzen kunnen ook over het grind gaan.
Ook te zien? Zwanen en eenden, soms kleine plevieren en scholeksters. Seegers heeft weleens ijsvogels, roodborsttapuiten, aalscholvers, bijeneters en zelfs eens een zeearend gespot.

 

3. Volkel/Uden (Brabant)

Bij het beekje De Leijgraaf ligt een zanddepot dat populair is geworden omdat de oeverzwaluwen boven het water genoeg insecten vinden voor hunzelf en hun jongen.

Waar? De meeste oeverzwaluwen zie je in de buurt van de kruising Munterweg-De Leijgraaf (gemeente Uden).
Ook te zien? Weidebeekjuffers, eenden en de kleine karekiet. Er is ook een wand voor ijsvogels aangelegd.

 

4. Ruiten Aa (Groningen)

“De beek Ruiten Aa ligt op sommige plaatsen diep, daar is de oever wel anderhalve meter hoog. Ideaal voor de oeverzwaluw” weet Jeroen Kuipers, boswachter natuurbeheer bij Natuurmonumenten. “Verwacht er geen honderden, maar zo af en toe een paar. Het beste zie je ze vanuit een kano.
Waar? Op drie plaatsen heb je de meeste kans: bij Smeerling, ter hoogte van de Dennenweg bij Sellingen en net ten zuiden van de Regenborgweg bij Wollinghuizen.

Ook te zien? IJsvogels, weidebeekjuffers, jonge paling.

 

5. Lauwersmeer (Friesland)

In de Marnewaardvind je een oeverzwaluwwand op een militair terrein. “Als de rode vlag niet wappert is er geen schietoefening en kun je veilig gaan kijken bij de oeverzwaluwwand in de Marnewaard”, vertelt Rommert Cazemier van lauwersmeer.com. “Oeverzwaluwen hebben totaal geen last van de knallen. Elk jaar broeden er ongeveer zeventig paartjes. Defensie zorgt voor het onderhoud van de wand.” Bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer is overigens nóg een oeverzwaluwwand in de buurt.

Waar? Neem de N361, parkeer bij de windmolen of het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, volg fietsknooppunt 7, richting 10 en ga na circa 150 meter linksaf. Doorlopen tot je ertegenaan loopt.

Ook te zien? Wielewalen, grauwe kiekendieven, roodborsttapuiten, veel buizerds en als je geluk hebt bijeneters.

 

Foto: Henny van Egdom

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...