Beleef de Lente 2020 – volg het liefdesleven van uilenkoppels, zeearenden en meer vogels

Marloes Blom

25 maart 2020 .

De webcams van de Vogelbescherming draaien alweer volop voor Beleef de Lente. De eerste eieren zijn gelegd, prooien zijn afgeleverd en verorberd, en indringers verjaagd. In deze tijden is het extra fijn om vanachter onze schermpjes het wel en wee van de gevederde liefdeskoppels te volgen. 

De zeearend

Het gaat goed met de zeearenden in Nederland: in 2018 broedden er liefst 16 paren in Nederland. Het nest van dit liefdeskoppel bevindt zich in het Friese Nationaal Park De Alde Feanen, een van de grootste laagveenmoerassen in West-Europa. Zitten de zeearenden niet zelf op hun nest, dan zie of hoor je wel andere vogels – zoals de havik, buizerd en sperwer. Maar bijvoorbeeld ook de dodaars, onze kleinste futensoort.
Het enorme arendsnest heeft de stormen dit jaar gelukkig heelhuids doorstaan. De zeearenden hebben zich geïnstalleerd en de eerste paring werd begin maart vastgelegd. Nu maar afwachten hoeveel eieren ze leggen…
Bekijk hier de belevenissen van de zeearenden. Lees ook deze blog van Roots redacteur Daniël Mulder: vurig hoopte hij op een glimp van deze machtige vogel.

Foto: Arjan Kasbergen

De lepelaar

De lepelaars broeden in de oeverlanden van De Liede, een mooi natuurgebied aan de oostkant van Haarlem. Het is de eerste plek in Nederland waar lepelaars, in kolonie, zijn gaan broeden in bomen. Zo zijn ze veilig voor de vossen. Dit jaar waren de lepelaars er stukken eerder bij dan voorgaande jaren: in februari werden de eerste lepelaars al door Roots gesignaleerd. Nu maar wachten tot de jongen zich aandienen – die zijn te bewonderen tussen april en juni.
Bekijk hier de belevenissen van de lepelaars & lees hier het antwoord op de vraag op de vraag: ‘Waarom heeft de lepelaar zo’n vreemde snavel?

Foto: Walter Hollenkamp

De slechtvalk

Vier eieren heeft vrouwtje slechtvalk gelegd, daarmee is het broedsel waarschijnlijk compleet. Met deze ouders in spé meekijken is genieten van Hollandsche wolkenluchten. Het stel broedt liefst 130 meter hoog: op een communicatietoren in het Noord-Brabantse De Mortel. Toepasselijke plek wel voor dit stel, dat bijzonder goed met elkaar communiceert.
Bekijk hier de belevenissen van de slechtvalken & lees hoe de slechtvalk aan zijn naam komt – en meer.

Foto: Erik de Rijk

De ooievaar

Het broedsel van de ooievaars telt nu drie eieren. Ooievaars leggen er gemiddeld zo’n twee tot zes, dus wellicht volgen er meer. Dit liefdeskoppel had het slechter kunnen treffen qua uitzicht: ze zitten bovenop het 17e eeuwse stadhuis van Gennep. Overigens moeten we het dit jaar zonder geluid stellen. Om dat te fiksen zouden de techneuten zich in het torentje tegenover het nest moeten begeven. Dat is geen optie, de rust van de aanstaande ouders staat voorop. Gelukkig bieden alleen de beelden ook genoeg kijkplezier – zoals deze indringer die fel wordt verjaagd door ma ooievaar.
Bekijk hier de belevenissen van de ooievaars & lees hier meer over die andere ooievaar: de zwarte.

Foto: Hennie Stemerding

De uilen

Liefst 3 uilenparen worden er dit jaar gevolgd door de webcams van Beleef de Lente.

De steenuil

Een oude perenboom in een weitje in Winterswijk biedt thuis aan de steenuiltjes. Vorige week bracht het mannetje de eerste prooi de nestkast binnen. De ongelukkige muis werd geheel verorberd door de vrouw des huizes. Nu is het wachten op het eerste legsel van deze kleine uilen – die nauwelijks groter zijn dan een merel. Eén ding staat vast: zodra de jongen er zijn moeten de ouders volop aan de bak. Wel 100 prooien per dag werden er geteld in 2016…
Bekijk hier de belevenissen van de steenuiltjes zoals deze spannende confrontatie met een grote kraai.

Foto: Jan Dolfing

De bosuil

Het eerste ei legde vrouwtje bosuil op 24 februari – dat kan dus elk moment uitkomen. Aan voedsel geen gebrek tijdens het broeden. Vrouwtje bosuil verschalkte al een behoorlijke muis, dat verliep wat soepeler dan met dit bundeltje pech… De grote nestkast hangt trouwens op een erf, ergens vlakbij Nationaal Park de Meinweg in Limburg.
Bekijk hier de belevenissen van de bosuilen & lees ook waar je deze mooie uilen zelf kan spotten.

Foto: Frans van den Boom

De kerkuil

Het wel en wee van de prachtige kerkuilen wordt gevolgd door drie camera’s. Je ziet de nestkast van binnen, de voorkant plus directe omgeving én ook nog eens de hooibalen waarop de toekomstige jongen zullen rondhangen – zoals het jongeren betaamt. De locatie: het erf van Natuurhoeve Grenslicht, waar dit koppel al drie jaar broedt. Eieren zijn er nog niet, filmpjes zijn er volop – bijvoorbeeld van deze gepassioneerde nacht.
Bekijk hier de belevenissen van de kerkuilen.

Foto: W. de Ruiter

Foto: Marianne Oosterhuis

De koolmees

De nestkast voor de koolmezen hangt in een waar vogelparadijs – samen met zo’n vijftig andere nestkasten. Er zijn vijverpartijen, takkenhopen en dichte hagen, en er huizen paarden, schapen en geiten.  Nu is het wachten op het moment dat een stelletje haar definitieve intrek neemt. De eerste huisinspectie vond in elk geval al plaats. Ook voor de eiken in de omgeving is het te hopen dat er snel hongerige jonge koolmeesjes komen: de vogels zijn dol op de eikenprocessierups.
Bekijk hier de nestkast – en hopelijk snel de belevenissen van een koolmezenstel.

Foto: Piet de Haan

De kauw

De nestkast voor de kauwen hangt op hetzelfde boerenerf als die van de steenuiltjes: in Winterswijk. Je kan daar overigens ook de kreten van pauwen horen, andere medebewoners van het erf. De kast bestaat uit twee gedeelten, het zou dus zomaar kunnen dat je de belevenissen van twee kauwenkoppels kunt volgen. Kauwen zijn kolonievogels en nestelen graag vlakbij elkaar. Het kán natuurlijk ook dat een stel beide gedeelten opeist. De ene kamer voor de partner met kroost, de andere kamer voor de ander – die dan vast wat rustiger slaapt. Vooralsnog is de nestkast alleen maar een paar keer onderworpen aan een inspectie. Voorgaande jaren huisde er trouwens ook weleens een kauwenkoppel onder het nest van de ooievaars, dit jaar vooralsnog niet.
Houd hier in de gaten wanneer zich een kauwenkoppel vestigt in de nestkast.

Foto: Leon Versaevel

De merel

De locatie van het merelnest is verre van doorsnee: bovenop een schedel van een Schotse hooglander, ergens onder een afdakje. Vorige jaren broedden de merels er met succes meerdere legsels uit. Al werd het nest ook een keer leeggeroofd, het is nog steeds een mysterie door wie. Vrouwtje merel is momenteel druk in de weer met het nieuwe nest.
Hier bekijk je de belevenissen van de merels.

Foto: Hennie Stemerding

Naast de webcams van Beleef de Lente draaien ook deze webcams

Krijg je geen genoeg van vogels? Bestel dan de voorjaarseditie van Roots Vogelmagazine eenvoudig vanuit onze webshop.

OMSLAGBEELD: FRANS VAN DEN BOOM
N.B. de individuen op deze foto’s zijn níet de ‘hoofdvogels’ in de Beleef de Lente realitysoap van 2020.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...