Paradijsvogels behoren tot de fraaist uitgedoste vogels ter wereld. Hun vaak uitzonderlijke verenkleed en bizarre baltsgedrag spreken tot de verbeelding. Recent verscheen een bijzonder boek over paradijsvogels: Paradijsvogels in cultuur en natuur. Roots selecteerde voor het zomernummer de mooiste paradijsvogelprenten uit dit boek van Richard Bowdler Sharpe.
Welke vogelaar heeft zich niet zitten vergapen aan de BBC-documentaire over paradijsvogels uit 1996. Daarin was in detail te zien hoe deze vogels hun vrouwtjes versieren. Ze tonen ieder op een bijzondere wijze hun prachtigste veren, soms zelfs ondersteboven hangend aan een tak. En als klap op de vuurpijl imiteren ze ook nog eens bizarre geluiden, zoals de kettingzagen waarmee houthakkers hun omgeving wegkappen.
Waar komt de naam vandaan?
Maar al vele eeuwen eerder bazuinden zeelui zoals Ferdinand Magellaan (1480-1521) het verhaal rond dat zij op Nieuw-Guinea vogels hadden gezien, die zweefden in de lucht dichtbij God. Zonder poten, omdat ze pas na hun dood op aarde vielen. Ze verhaalden over vogels die zich laafden aan de dauw of rechtstreeks dronken uit een wolk en zich voedden met manna. Vandaar ook de naam paradijsvogels die ze deze vogels gaven.
Bijzonder boek over paradijsvogels
Niet zo vreemd, als je nagaat dat veel van de 44 paradijsvogelsoorten in ondoordringbare nevelbossen leven. En vaak op grote hoogte in de bergen. En dan ook nog eens uitgedost zijn met meest weelderige en bijzondere veren. Ze hebben enorme kuiven, opstaande kragen, lange staartveren in de mooist denkbare kleuren. In de afgelopen eeuwen trachtten vele ontdekkingsreizigers de paradijsvogels dan ook in het echt te zien en te ‘verzamelen’, zoals dat in vroeger tijden dan ook letterlijk gebeurde. Richard Bowdler Sharpe (1847-1909) realiseerde als eerste met A Monographe of the Paradiseidae or Birds of Paradise een meesterwerk. Als curator van een vogelcollectie had hij toegang tot een grote verzameling opgezette vogels. Zijn illustraties zijn van een uitzonderlijke kwaliteit, de inkleuring ronduit spectaculair.
Roots selecteerde in het dubbeldikke zomernummer de mooiste van de vele fraaie illustraties uit het boek.
Meer over het boek
De fraaie vertaling van Sharpe’s boek bevat verklarende inleidingen door Alexander Reeuwijk (auteur van boeken en artikelen over natuurhistorie en reizen, wetenschapsgeschiedenis, cultuur en oude boeken in het algemeen) en Steven Van Impe, curator van de erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. Beide accentueren het belang van en geven de nodige achtergrond bij de publicatie van dit boek. Het boek is prachtig vormgegeven door Victor de Leeuw van DeLeeuwOntwerper(s).
Roots mag onder lezers twee exemplaren van dit fraaie boek verloten.
Kans maken? Mail je adresgegevens voor 14 augustus naar info@rootsmagazine.nl onder vermelding van ‘paradijsvogelboek’.