De komende weken keert de boerenzwaluw terug uit Afrika en kun je hun vrolijke gekwetter op steeds meer plekken horen. Het moment van hun terugkeer hangt af van de weersomstandigheden die ze onderweg tegenkomen.
Sinds vorige week zijn al flink wat boeren- en oeverzwaluwen gezien, vooral en het zuiden en langs de kust. Zij hebben vooral zuidenwind nodig en een temperatuur die stijgt. De komende weken zullen steeds meer vogels terugkeren op hun vaste broedplaatsen: boerderijen, maneges of vaste broedplaatsen onder bruggen in de polder.

Bijzonder wendbaar
De terugkomdatum van de zwaluwen is afhankelijk van warmer weer. Er moeten genoeg vliegen en muggen per vierkante meter in de lucht aanwezig zijn om te overleven. Vorige week stond er al een paar dagen een warme zuidenwind, toen zijn de eerste vogels al waargenomen. Je herkent een boerenzwaluw aan zijn blauwzwarte verenkleed en lange buitenste staartpennen. Ze zijn bijzonder wendbaar als ze in de vlucht op insecten jagen.

Oeverzwaluw iets eerder
Een andere soort zwaluw, die vaak gelijktijdig of iets eerder arriveert dan de boerenzwaluw, is de oeverzwaluw. Deze vogel ziet er heel anders uit: bruin van boven, wit van onderen met een duidelijk afgetekende bruine borstband. Zij broeden plaatselijk in kolonies en het liefst in zandafgravingen en steile oevers van rivieren en beken. Ze graven hierin zelf korte gangen, met aan het einde een ronde nestkom. Deze broedplekken vind je in ons land bijna niet meer. Daarom worden er steeds vaker kunstmatige oeverwanden aangelegd op plekken waar oeverzwaluwen voorkomen. De boerenzwaluw kun je vrijwel in heel Nederland tegenkomen.
Zwaluwen zien en horen?
Check Waarneming.nl of de boerenzwaluwen al gezien zijn in jouw buurt. Kijk hier voor de oeverzwaluw waarnemingen.
Wil je meer weten over de boerenzwaluw en het prachtige kwetterende geluid dat ze maken, luister dan naar de Roots podcast die wij eerder maakten over de boerenzwaluw:
Wil je meer lezen over zwaluwen, ook over een andere soort die bij ons broed: de huiszwaluw, bestel dan het zojuist verschenen Roots Vogelmagazine voorjaar 2025. Daarin staat een uitgebreid artikel over alle soorten die bij ons en in België broeden.
Foto bovenaan: iStock