Eerste broedgeval van struikrietzanger op Texel

Paul Bohre

13 August 2021 .

Deze zomer is in de Eierlandsche Duinen op Texel een nieuwe broedvogelsoort voor Nederland ontdekt. Het gaat om het eerste broedgeval van de struikrietzanger. Deze vogelsoort was tot voor kort sowieso zeldzaam hier, maar neemt de laatste jaren toe.

Op 3 juni werd een zingende struikrietzanger ontdekt in de Eierlandsche Duinen op Texel. De vogel bevond zich in het achterste complex in ‘de Tuintjes’, vlakbij de trektelpost ten zuiden van de vuurtoren. Ondanks dat de struikrietzanger zich de laatste jaren steeds vaker op Texel laat zien en horen blijft het toch een bijzondere waarneming. De week ervoor werd er ook al één gezien en gehoord in de omgeving van het reddingsboothuis nabij De Cocksdorp.

 

Nestbouw

Doordat de vogel weken achtereen verbleef en regelmatig zingend gezien en gehoord werd, ontstond er bij de Texelse vogelaars al snel het vermoeden dat het mogelijk om een broedgeval zou kunnen gaan. Op 19 juni werd er voor het eerst een tweede vogel gezien, en kort waren de vogels met nestbouw bezig. Omdat de struikrietzanger in heel dicht struikgewas broedt is er niet gezocht naar een nest en dit is ook nooit gezien.

Broedgeval zeldzame struikrietzanger op Texel

De struikrietzanger breidt al sinds de jaren 70 zijn areaal westwaarts vanuit Oost-Europa en Scandinavië. Foto Marc Plomp

 

Eerste broedgeval struikrietzanger

Op 5 augustus zag een vogelaar minimaal 3 jongen die druk gevoerd werden. Een succesvol broedgeval dus. Hiermee is de struikrietzanger officieel een nieuwe broedvogel voor Nederland en Texel. Eerder in 1998 heeft er in Nieuwegein (Utrecht) een broedgeval van een struikrietzanger plaatsgevonden, echter die vogel was gepaard met een bosrietzanger. Het broedgeval was toen ook succesvol en er werden toen twee hybride jongen gezien en geringd. De struikrietzanger verschilt van de bosrietzanger door een langere snavel, kortere vleugel en donkere pootjes.

 

Toename

De laatste jaren nemen de waarnemingen van zingende struikrietzanger in het voorjaar sterk toe. Ook ten oosten van Nederland neemt het aantal broedende struikrietzangers toe. In Nederland werd pas in 1996 in Limburg de eerst twichbare vogel (ook een zingende vogel) waargenomen, maar inmiddels zijn er al meer dan 100 waarnemingen door geheel Nederland. Echter een zuiver broedgeval werd nog niet gevonden. Een fantastische primeur voor Texel Vogeleiland.

 

Het uitgebreide verhaal en een filmpje vind je hier. Plus geluid, dat ook verschilt van de bosrietzanger. De struikrietzanger herhaalt strofes 5-10 keer en maakt tussen door smakkende geluiden.

Ook super leuk: een uniek broedgeval van de hop in de Amsterdamse Waterleiding Duinen in 2020, met vijf jongen!

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het Roots Vogelmagazine dat tweemaal per jaar verschijnt.

Het voorjaarsnummer is nog verkrijgbaar, vanaf 24 augustus is het najaarsnummer te koop.

De foto in de kop is van Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Vogels