De ‘gewone’ huis-tuin-en-keukenfuten zijn al mooi, maar de veel zeldzamere geoorde futen zien er helemaal exotisch uit. In het vroege voorjaar voeren ze bovendien een sierlijke balts uit op water. In Roots maart vind je vijf hotspots van deze zeldzame fuut, online delen we er vast twee.
1. Dwingelerveld (Drenthe)
Als Albert Henckel (boswachter van Staatsbosbeheer) de cijfers opnoemt die sinds 1968 verzameld zijn, dan vallen enkele uitschieters op. Maar liefst 49 broedparen in 2001, 35 in 2016 en verder meestal tussen 10 tot 15 broedparen de afgelopen jaren. “Waar die wisselingen vandaan komen weet ik niet, maar het zou kunnen komen doordat er 20 jaar geleden een grote meeuwenkolonie zat. De droogte speelt niet zo’n grote rol. In droge jaren zijn er nog genoeg larven van libellen te vinden.”
Waar: de meeste kans heb je bij het Holtveen vanachter de vogelkijkwand (langs het fietspad).
Ook te zien: kraanvogel, roodhalsfuut (heel af en toe), dodaars, adder en heikikker.
Horeca: Theehuys Anserdennen
Lees ook:
- In het Drents-Friese Wold ligt een groot stuifzandgebied: het Aekingerzand, ook wel de Kale Duinen genoemd. Het is het laatste binnenlandse bolwerk van de tapuit in Nederland.
- Wat een vraag: is een kraanvogel vernoemd naar de kraan?
2. Reeuwijkse Plassen (Zuid-Holland)
Elk jaar spartelen zo’n tien tot twintig geoorde futen (waaronder een paar broedparen) rond op de Broekvelden, een van de grote watervlaktes van de Reeuwijkse Plassen. Deze ondiepe veenplassen zijn ook populair bij de ‘gewone’ fuut en andere watervogels. De plassen zijn ontstaan door intensieve afgraving van smalle percelen in de 18e eeuw, waarbij de smalle kades op een gegeven moment doorbraken.
Waar: parkeerplaats Reeuwijkse Plassen, op de Bosmankade staat een vogelkijkscherm.
Ook te zien: grutto, tureluur, smient, krakeend, kleine zwaan.
Horeca: Reeuwijkse Hout
Lees (en luister) ook:
- Bestaat er iets mooiers dan het geluid van een roepende en baltsende grutto boven een weiland op een zonnige dag in het voorjaar? Eindeloos herhaalt de koning van de weide zijn eigen naam. Dat heerlijke lentegeluid hoor je vooral in maart, april en mei. In deze aflevering van de podcast Notenkrakers vertellen we je alles over de grutto.
- Het geluid van de smient – een beetje melancholisch én een beetje vrolijk – staat centraal in deze podcast. Vogelredacteur Paul Böhre vergelijkt de roep van de smient zelfs met het geluid van een badeendje.
Verleidingskunsten
Zodra de geoorde futen in maart hun broedgebied opzoeken, beginnen ze meteen te baltsen. Ze draaien ingewikkelde patronen met hun kop of rijzen op uit het water, met hun borst fier vooruit. Heeft een mannetje eenmaal een vrouwtje het hof gemaakt, dan verdedigt hij het territorium met veel bravoure. Ook dat is een mooi spektakel.
Fototip: ga plat op je buik op de oever liggen, dan krijg je een mooi perspectief.
Wil je de andere drie hotspots én meer weten over de geoorde fuut? Pak Roots maart mee uit de winkel, of bestel ‘m eenvoudig online via de webshop.
Tekst: Monique van Klaveren