Goudvink: hoog bezoek in je tuin

Daniël Mulder

3 januari 2020 .

Wie een tuin heeft, hoopt ’s winters op bezoek van een goudvink. Deze 17 centimeter grote, gedrongen, vinkachtige vogel heeft een lange staart, dikke zwarte snavel en een stierennek. De mannetjes hebben een prachtige rode borst, buik en wangen. Hun kopkap is juist weer gitzwart. Houd je verrekijker paraat.

Goudvink

Juist in de winter trekken goudvinken graag naar tuinen. Ze snoepen daar van de verse boomknoppen. Het mannetje heeft een knalrode buik, het vrouwtje heeft verschillende chocoladekleuren. Als ze opvliegen, maken ze een zacht ‘pjuuu’ geluidje. Foto: iStock

De vrouwtjes vallen minder snel op en hebben juist een goede schutkleur: grijsbruin lichaam, zwarte kopkap en staart, grijze bovenvleugels. Kenmerkend detail bij beide geslachten: de sneeuwwitte stuit en vleugelstrepen die juist in de vlucht opvallen.

Goudvink spotten?

Andere vinken leven vaak in grote groepen, maar de goudvink niet, die leeft in paren of kleine groepjes. Goudvinken zijn vogels die rondscharrelen in bossen, parken maar ook in tuinen. Ze zitten graag in de dekking van het struikgewas. Leuk weetje: in de winter trekken er behalve onze eigen goudvinken ook groepjes ‘Noordse’ goudvinken rond, een ondersoort van de goudvink uit Scandinavië. Zij zijn iets forser en hebben een nog rodere borst. Ze worden ook wel grote goudvink genoemd. Zelfs voor ervaren vogelaars zijn de verschillen lastig te zien.

Goudvink

Deze badderende goudvink werd fraai gefotografeerd door Tom Kruissink.

Nog 2 bijzondere tuinvogels

1 kramsvogel: deze lijster is groot en vaak luidruchtig aanwezig in de wijk. Ze roepen regelmatig een hard ‘tsjak-tsjak-tsjak’ geluid. Je ziet ze het meest op vochtige graslanden, maar zodra het kouder wordt, zoeken ze besdragende struiken op, ook in tuinen.

2 keep: deze vogel lijkt qua postuur en gedrag sterk op de gewone vink. Kepen verblijven ’s winters dan ook vaak tussen groepen vinken in. Je haalt ze er zo uit als ze opvliegen: kepen hebben namelijk een knalwitte stuit (plek boven de staart). Bovendien maken ze een ander geluid: een nasaal ‘k-èèhp’.

Tip: wil je tuinvogels naar je tuin lokken? Dat kan met deze besdragende struiken.

Foto header: Jonny Verheyden

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...