Hakkende boomklever

Paul Bohre

3 november 2019 .

Nuthatch extracts food sitting on the side of the tree. Birds

Loop je in deze tijd langs een beukenlaan, dikke kans dan je dan een constant gehak boven je hoofd hoort. Specht? Kan, maar het zou ook zomaar een boomklever kunnen zijn. Want zij hakken er nu lustig op los.

 

Met verbazingwekkend gemak ‘rent’ hij zowel omhoog als naar beneden langs de dikke stammen van de oude bomen. Daarom heet hij ook boomklever. Bijzonder detail: in tegenstelling tot een specht ondersteunt de staart het klimwerk niet. De korte staart wordt vooral benut om het lichaam te balanceren. Voor het betere klimwerk heeft hij extra lange en vooral sterke nagels. Hij kleeft als het ware tegen de stam. Ook de lichaamsbouw is bijzonder: een compacte vogel met een grote kop, ‘zonder nek’.

Hakkende boomklever

Boomklever kunnen zowel naar beneden als naar boven rennen. Foto iStock

 

Hakkende boomklever

De puntige snavel is grijszwart en bijzonder stevig. Daarmee kraakt hij moeiteloos de hardste noten, zelfs een hazelnoot. Die worden soms vastgezet in een spleet in de bast of muur, en vervolgens stuk gehakt voor de lekkere zachte inhoud. Ook eet hij insecten en bessen. In de herfst slaat hij zijn voedsel vaak op, als appeltje voor de dorst.

Hakkende boomklever

De boomklever komt bijna in heel Nederland voor. Foto H. van Wijck

 

Aantal verdubbeld

Broedden er in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog zo’n 6.000 paar in Nederland, tegenwoordig zijn dat er zo’n 18.000. Een enorme toename dus. Dat heeft vooral te maken met het ouder, gevarieerder en grote worden van de bossen maar vooral ook parken. Eigenlijk komt hij alleen in grote delen van Noord-Holland en Zeeland niet voor.

Boomklevers houden van ouder loofbos, liefst met eiken en beuken, grote parken en tuinen. In de zomer eten ze vooral insecten, die ze dan niet alleen op bomen maar ook op de grond vinden. Nu zijn ze vooral op zoek naar beukennoten, eikels en hazelnoten. Ze hakken die met groot gemak open met hun bikkelharde snavel. En dat hoor je al van grote afstand.

 

Kijktip

Boomklevers komen ook graag op voedertafels. Vooral zonnebloempitten zijn hun favoriet.

 

Klik hier voor een filmpje van een hakkende boomklever.

Meer lezen over spechten? Bestel dan hier het voorjaarsnummer van Roots Vogelmagazine met een uitgebreid verhaal over alle spechten in Nederland en België.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...