Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoe komt de koperwiek aan zijn naam? Geert-Jan Roebers, die jaarlijks de Roots Scheurkalender maakt, geeft antwoord.
De koperwiek is een typische wintergast. Deze lijster broedt in Scandinavische naaldbossen maar brengt de wintermaanden zuidelijker door. De aantallen doortrekkende koperwieken kunnen enorm zijn: op het hoogtepunt van de trek passeren er tientallen miljoenen binnen enkele weken. Vooral de bessen zijn in trek. Die komen ze dan ook vaak in tuinen halen, meestal zijn ze dan met een stel soortgenoten samen.
Maar hoe weet je nu of je een koperwiek in de kijker hebt? Een opvallend kenmerk is de rossige kleur van de oksels en een deel van de ondervleugels. Dat is waar deze lijsterachtige zijn naam aan dankt: het ‘koper’ verwijst naar de roodkoperen kleur en ‘wiek’ naar de vleugel.
Nu verkrijgbaar: winternummer 2021/2022
Het nieuwe en extra dikke december- en januari nummer van Roots is nu verkrijgbaar. Inclusief jaarkalender 2022. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”
Koperwiek of kramsvogel?
De koperwiek is te verwarren met de kramsvogel. Hoe houd je deze twee lijstersoorten uit elkaar?
Koperwiek: iets kleiner dan zanglijster, bruine kop, duidelijke witte wenkbrauwstreep, witte mondstreep, roodachtige flanken en een bruine staart. In vlucht: koperwieken vliegen in een rechtlijnige vlucht
Kramsvogel: groot en vrij plomp, blauwgrijze kop, oranjegelige borst en flanken, roestkleurige rug, grijze onderrug en stuit en een zwarte staart. In vlucht: grote, zware vliegers met een licht golvende vlucht.
Zo klinken koperwieken
In de Roots-podcast Notenkrakers bespreken we het geluid van koperwieken én van kramsvogels.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Foto bovenaan: Annelies Vriens