De Marker Wadden: vogelparadijs in nieuw land

Marloes Blom

14 mei 2023 .

Marker Wadden

Als vogelfan kun je er je hart ophalen: de Marker Wadden in het Markermeer. Pas zeven lentes jong is dit nieuwe land en het barst er al van de vogels. Vogelonderzoeker Camilla Dreef weet alles over de soorten die je er kunt treffen. Je leest het in Roots Vogelmagazine Voorjaar 2023 – online een voorproefje. .

Vogels, vogels en vogels. Overal waar je loopt op het hoofdeiland van de Marker Wadden hoor, zie en ruik je ze. In groten getale. “Dat is nou precies wat deze nieuwe eilanden in het Markermeer zo bijzonder maakt,” vertelt ecoloog Camilla Dreef, “die enórme aantallen.” In 2017 zette ze voor het eerst voet op dit nieuwe land en sindsdien is ze als vogelonderzoeker betrokken bij de ontwikkelingen. “Ik noem het ook wel mijn tweede thuis, zo vaak ben ik er.” Samen met ecoloog Jan van der Winden en tal van vrijwilligers bezoekt ze de eilanden in het broedseizoen wekelijks.

Nieuwe vogelnatuur

Het ambitieuze project van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat om nieuwe natuur te creëren in het Markermeer mag gerust een succes genoemd worden, als we puur kijken naar de vogels. Waar eerst niets anders was dan een grote bak water, doemen vandaag de dag zeven eilanden op uit het water. Niet vanzelf ontstaan, maar met groot materieel opgebouwd uit zand, slib en klei uit het Markermeer. Samen met onder meer de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen vormen ze het nationale park Nieuw Land.

Lees ook:
Het noordelijk deel van het Oostvaardersplassengebied, onder Lelystad, is voor veel vogelaars en natuurliefhebbers bekend terrein. Dat er ook aan de kant van Almere een enorm vogelrijk deel is, is veel minder bekend.

Een luchtfoto van de Marker Wadden. Foto: ANP

Boeiende lepelaars

Het is een halfuur varen vanaf Lelystad en onderweg begint het al. Met wat geluk zie je pendelende lepelaars, mogelijk afkomstig van de kolonie op de havendam bij Lelystad. Sinds 2014 bezetten ze dit honk. Het is de enige kolonie in het nationale park Nieuw Land, uit de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen zijn de lepelaars verdwenen als broedvogel. Wel wordt er door de lepelaars nog gefoerageerd, weet Dreef uit onderzoek.

“Door een aantal lepelaars te volgen met gps-zenders, zien we goed hoe ze het nieuwe aanbod aan ondiep water om te foerageren benutten. De Marker Wadden wisten ze meteen te ontdekken. Ook zien we hoe ze op beheermaatregelen reageren. Zo werd het waterpeil van de grote plas in de Oostvaardersplassen in 2021 verlaagd in verband met de moerasreset. Het was perfect voor vissende lepelaars. In 2022 was het waterpeil in de grote plas nog te laag om te vissen en maakten de lepelaars meer gebruik van Marker Wadden en de Randmeren.”

Lees ook:
Wat een vraag: waarom heeft de lepelaar zo’n vreemde snavel?

Kijktip:
Een aantal gezenderde kluten en lepelaars is live te volgen op nationaalparknieuwland.nl/ vogelsvolgen.

Sinds 2014 bezetten lepelaars een honk op de havendam bij Lelystad – en kun je ze zien foerageren. Foto: Getty Images

Het vervolg van dit artikel, over kluten, grutto’s, roerdomp, woudaap en baardmannen, lees je in Roots Vogelmagazine Voorjaar 2023. Daarin ook 4 kijktips van Camilla voor vogelparadijs de Marker Wadden.

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 

Tekst: Elvira Werkman Foto bovenaan: ANP

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...