Wat een vraag: waarom heeft de meerkoet zulke bijzondere poten?

Daniël Mulder

21 oktober 2022 .

meerkoet op de kop in het water

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld, over de meerkoet: waarom heeft deze vogel zulke bijzondere poten? Bioloog Geert-Jan Roebers, die jaarlijks de Roots Scheurkalender maakt, weet het antwoord.

Meerkoeten zie je vaker zwemmen dan lopen, maar zie je ze een keer op de kant, let dan eens op hun voeten. Ze hebben zwemvliezen, maar die zijn heel anders gevormd dan bij een eend. Aan weerskanten van elke teen zitten lobben. De tenen zijn niet met een vlies aan elkaar verbonden. Meerkoetvoeten zijn zowel geschikt voor voortbewegen op het land als in het water en ook op een dichte laag waterplanten komt een meerkoet er goed mee uit de voeten.

meerkoet op het gras

Foto: Geert-Jan Roebers

Paspoort meerkoet

Lengte: 36-42 cm. Spanwijdte: 70-80 cm. Gewicht: 600-900 gram.

Kenmerken: plompe, breed lichaam, korte staart en kleine, ronde kop. Roetgrijs lichaam en zwarte kop met witte snavel en wit voorhoofd. Poten met gelobde tenen. Jonge vogel heeft wit gezicht en borst.

Vlucht: snel maar zwaar, weinig wendbaar. Lichte achterrand aan de vleugel.

Geluid: rijk repertoire van zeer luide en verrassende tonen. ’s Nachts toeterende geluiden. Ook harde, mechanische schelle trillers. Contactroep een smakkend tsjuk.

Voortplanting: nest opvallend groot bouwsel langs de oever. 6-9 eieren. Broedtijd tot 24 dagen. Meerdere nesten per jaar.

Verspreiding: broedt in vrijwel geheel Europa, ontbreekt alleen in hoge noorden. Veel vogels trekken in de winter naar open water.

Wil je meer weten over de meerkoet? In het Vogelmagazine (najaar 2021) vind je nog een groot verhaal over deze stadsvogel.

Meerkoet stijgt op vanuit het water

Foto: Niels Kooyman

Meer leuke natuurvragen

  1. Waarom beschildert de hop haar eieren?
  2. Waarom hebben herten (en schapen) horizontale pupillen?
  3. Hoe groot is de kleine bonte specht?
  4. Kan een meerkoet ook duiken?

Foto bovenaan: Annelies Vriens

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...