Extra excursies Roots-BirdingBreaks Spechtenspecial

Paul Bohre

9 april 2021 .

Vanwege het grote succes zijn er twee extra spechten-excursies ingepland voor Roots-lezers. Heb je nog nooit een specht gezien of gehoord, ga dan mee met de Roots-BirdingBreaks Spechtenspecial. Je maakt kans op vier of vijf soorten op een dag!

 

De maanden maart en april zijn dé maanden om spechten te zien in Nederland. De vogels zijn dan bezig met het afbakenen van hun territorium en zijn vaak actief aan het roffelen en roepen waarmee ze hun aanwezigheid verraden. Bovendien zit er nog niet zoveel blad aan de bomen waardoor de vogels zich ook nog eens wat gemakkelijker laten zien. En hoe gaaf is het om zo’n prachtige zwarte specht tegen een stam te zien zitten?

Roots-BirdingBreaks Spechtenspecial

De middelste bonte specht neemt de laatste jaren in aantal toe. Je herkent hem aan zijn rode pet en rozerode gestreepte flanken. Foto Laurens Steijn

 

Roots-BirdingsBreaks Spechtenspecial

In Nederland broeden zes soorten spechten: grote bonte-, kleine bonte-, middelste bonte specht, groene specht, zwarte specht en draaihals. Deze laatste is de enige langeafstand-trekvogel en komt pas eind april terug in het land. We richten ons tijdens deze Spechtenspecial op de andere vijf soorten. Middelste bonte specht is daarvan de zeldzaamste, met ongeveer 900 broedparen in Nederland. Spechten zijn natuurlijk typische bosvogels en maken zelf hun nest maken door een gat in de boom te hakken. Vaak worden deze voor meerdere jaren gebruikt maar soms worden ze ook door andere soorten ingenomen om er in te nestelen. Op de website van Vogelbescherming is veel interessante informatie te vinden over de Nederlandse spechten.

 

Roots-BirdingBreaks Spechtenspecial

De zwarte specht is de grootste specht in Nederland. Een fantastische vogel om te zien en te horen. Foto Marc Guyt AGAMI

Kans op vier of vijf soorten

De meeste spechtensoorten zitten in het midden en oosten van het land en daar zal onze excursie dan ook gaan plaatsvinden. En omdat spechten typisch in de vroege morgen actief zijn, passen we ons daarop aan. We doen ons best om de meeste in één dag te zien, en hoewel we ons goed voorbereiden is er ook een flinke dosis geluk voor nodig om vier of vijf soorten waar te nemen. Weersomstandigheden kunnen bijvoorbeeld een rol spelen. We starten onze dag in een omgeving waar grote bonte, kleine bonte en middelste bonte specht, groene specht en zwarte specht allemaal voorkomen. De precieze plek wordt later bekend gemaakt.

 

Andere soorten

In de bossen waar we de spechten gaan zoeken, hebben we natuurlijk ook aandacht voor andere soorten zoals kuifmees, zwarte mees, glans- en matkop, boomklever en boomkruiper, vink, goudvink en appelvink, goudhaan en vuurgoudhaan en roofvogels zoals buizerd, sperwer en havik en misschien wel een zeldzaamheid als rode wouw. In de loop van de middag is de Spechtenspecial afgelopen, hopelijk met mooie waarnemingen van verschillende soorten spechten!

 

Prijs: vanaf € 95,-.

Kijk voor meer informatie en boekingen op Roots-BirdingBreaks spechten-special.

Je vindt hier ook de adviezen m.b.t. corona/reizen.

 

Het aantal spechten neemt toe de laatste jaren, lees hier hoe dat komt.

En hij is er weer, het nieuwe Roots Vogelmagazine. Je kunt hem dan zonder verzendkosten bestellen via de Roots webshop.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...