Overtrekkende rode wouw

Paul Bohre

23 maart 2020 .

Red Kite stooping, showing underwing

Vanwege de harde oostenwind trekken momenteel veel rode wouwen over ons land. Inmiddels broeden er in Nederland ruim tien broedparen. Maar België spant de kroon: vooral in de Ardennen broeden er bijna 200. Maar de meeste overtrekkende rode wouwen vliegen door naar Scandinavië.

 

Vaak gaan de Nederlanders er vandoor met de mooiste vogelsoorten, maar met de rode wouw is dat precies andersom. De Belgen hebben een jaloersmakende populatie binnen de landsgrenzen van maar liefst 200 broedparen. In Nederland broedde deze roofvogelsoort tot 2010 slechts sporadisch, de laatste jaren neemt dat aantal dankzij de sterk gegroeide Belgische populatie iets toe.

Acrobatische rode wouw

De rode wouw is een super behendige vliegen, hij draait constant met de staart en kantelt zichzelf moeiteloos. Foto iStock

 

Acrobatische rode wouw

Dat ze in België veel meer voorkomen, is niet zo vreemd: hun favoriete biotoop bestaat uit afwisselend heuvellandschap, waarboven ze eindeloos op opstijgende lucht zweven en zwenken op zoek naar voedsel. In de Ardennen maak je dan ook de beste kans om van deze fraaie acrobatische roofvogelsoort te genieten. Want het is een genot om ze langdurig te observeren wanneer ze schijnbaar moeiteloos door de lucht zweven op hun lange vleugels, continue manoeuvrerend met hun lange, roestrode wendbare gevorkte staart.

Acrobatische rode wouw

Enkele illustraties uit het boek Roofvogels- en uilen van Noordwest-Europa van kunstenaar Joris De Raedt

 

Overtrekkende rode wouw

Aan het eind van de winter, meestal vanaf half maart tot begin april, keren de vogels uit het overwinteringsgebieden rond de Middellandse Zee terug op de broedplaatsen. Vanaf het moment dat beide vogels zijn gearriveerd (rode wouwen vormen vaak een paar voor het leven), vinden baltsvluchten plaats boven het territorium, waarbij beide partners elkaar bij de klauwen grijpen. Ze vallen daardoor extra op: dit zou weleens een indicatie kunnen zijn voor een serieus broedgeval, zeker als beide partners daarna met nestmateriaal komen aanvliegen. In de Ardennen broeden er inmiddels al flink wat, vooral in de kantons net ten noorden van Luxemburg. In maart en april maak je ook op andere plekken in de Benelux een kans om ze te zien overtrekken, vooral in Oost-België en Nederland. Dit zijn voornamelijk terugkerende broedvogels uit onze buurlanden.

 

Meer lezen?

In het prachtig Roots boek Roofvogels- en uilen van Noordwest-Europa lees je veel meer over de rode wouw en andere roofvogels en uilen. De verzending is GRATIS!

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste Vogelmagazine dan net is verschenen. In het Vogelmagazine voorjaar 2019 staat een uitgebreid artikel over het voorkomen van de rode wouw in Nederland.  Deze magazine zijn ook tijdelijk gratis online te bestellen: vul als kortingscode ‘GRATIS’ in.

Rode wouwen worden gezenderd om te zien waar ze heen trekken. Lees hier het verhaal over een gerevalideerde rode wouw die werd gezenderd.

Nog meer info vind je op Wikipedia.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...