Afgelopen voorjaar reisden voor het eerst Roots Vogelmagazine lezers af naar Extremadura, een van de vogelrijkste gebieden van Europa in het zuidwesten van Spanje. Het was zo’n succesvolle reis dat we dit komend voorjaar gaan herhalen. Ga jij ook mee naar het vogelrijke Extremadura? Een impressie van de hoogtepunten van 2019.
Op de eerste echte vogeldag bezoeken we de steppes tussen Trujillo en Cáceres in Extremadura. Meteen een van de beste plekken hier om vogels te kijken. We zullen gedurende de dag op veel goede uitkijkplekken stoppen voor doelsoorten van de steppe: kleine en grote trap en het witbuik- en zwartbuikzandhoen. Al bij de eerste stop is het raak. We zien een mannetje kleine trap dat aan het baltsen/roepen is. Een goede vondst, want de kleine trap wordt steeds minder makkelijk om te zien in Extremadura. We horen overal leeuweriken: kuif- maar vooral ook kalanderleeuweriken. Grote vogels met een opvallende zwarte borstband.
Baltsende grote trap
Op de volgende stop hebben we mooi uitzicht over het heuvelachtige landschap. Al snel doemt de doelsoort van die plek op: grote trap. Eerst een vrouwtje, maar opeens ook een man in vol pluimage. Schitterend te bekijken door de scoop. Dan zien we de eerste groep witbuikzandhoenders aan komen vliegen. We kunnen hun mooie witte buikjes en puntstaarten mooi bekijken. Ze landen tussen de keien op een overzichtelijk terrein, zodat we ook deze vogels mooi door de telescoop kunnen zien.
Grote zwevers
Ondertussen warmen de steppes op en worden de roofvogels actief in de opstijgende lucht (thermiek). Het duurt dan ook niet lang of we ontdekken de eerste monniksgieren, vale gieren, zwarte en rode wouwen. Ook vinden we op de heuvel aan de andere kant van de weg twee kleine trappen. Op plek drie langs de zandweg staan we vrij hoog met uitzicht over de omliggende velden. Dé plek voor het zwartbuikzandhoen blijkt al snel. We zien er 13 aan komen vliegen. Ze zijn een stukje dikker dan de witbuiken, en roepen ook duidelijk anders.
Gierenrots
Later in de week bezoeken we het Nationaal Park Monfragüe. Een spectaculair gebied, vooral voor het zien van gieren en arenden. Met als specialiteiten de Spaanse keizerarend en de monniksgier. We vertrekken vandaag extra vroeg in verband met het mooie eerste licht op de gierenrots in Monfragüe. Op de eerste stop bij ‘de’ gierenrots Salto del Gitano aan de oever van de Taag verblijven we twee uur. Al bij de eerste wat warmere zonnestralen gaan de vale gieren massaal op de wieken. We zien eigenlijk meteen al tientallen vale gieren, maar ook een monniksgier met takken voor zijn nest. Twee aasgieren worden hoog in de lucht aangevallen door een slechtvalk. Ook zien we de eerste zwarte ooievaars, die ook op de rots broeden. Een landt bij de rivier, twee zitten op de rots en paren. Ondertussen ontwaken de blauwe rotslijsters. Ze zingen geregeld en geven vliegshows langs de rotswanden weg.
Baltsende keizerarend!
Dan rijden we door naar de plek der plekken voor de Spaanse keizerarend: Portiella del Tietar. Al bij aankomst zien we binnen een paar minuten een roofvogel aan komen vliegen in arendformaat: het is een Spaanse keizerarend! De vogel vliegt door naar een rots aan de overkant van de rivier, en besluit daar keizerlijk plaats te nemen met uitzicht op het dal. Adembenemend mooi zijn de goudgele nek en witte schouderveren te zien. Dan komt er nog een keizerarend aan die uiteindelijk met een stootduik naar beneden komt. Hoe perfect kun je een bezoek aan deze plek plannen?
Mooiste uitzichtpunten
Een van de mooiste uitzichtpunten bevindt zich het Kasteel van Monfragüe. Even een klim maar zeker de moeite waard vanwege het fraaie uitzicht op de bergen en de vlaktes eromheen. Vanaf hier kun je met de telescoop onder andere de nesten van vale – en monniksgieren zien. In fraai zacht einde-middag licht. Af en toe glijden de gieren op ooghoogte aan je voorbij. Een ander indrukwekkend uitzicht, later in de week, biedt de eeuwenoude Romeinse brug in de stad Mérida. Vogels kijken in de stad? We vallen van de ene verbazing in de andere. We vergapen ons onder andere aan zwarte ibissen en de reusachtige purperkoet, zien alle negen reigersoorten van Europa en de spectaculair snel vliegende Alpengierzwaluw. En dat alles vlak voor onze neus. En niet te vergeten de blauwe eksters onderweg. Het is echt heel verrassend goed vogelen in Extremadura.
Roots reis naar het vogelrijke Extremadura
Voorjaar 2020 organiseert Roots in samenwerking met BirdingBreaks twee lezersreizen naar Extremadura. De eerste is reeds volgeboekt, voor de tweede week zijn nog wel plekken beschikbaar. Klik hier voor meer informatie en boeken van de reis.
Meer lezen over vogels? Bestel dan een van onze Vogelmagazines via de webshop.