Roots tuin verrekijker test

Paul Bohre

23 oktober 2020 .

Steeds meer mensen ontdekken dat vogels kijken leuk is, en dat je ook verrassend veel soorten gewoon rond het huis ziet. Zeker nu op vogelvoer. Met een goede verrekijker haal je ze nog dichterbij, en zie je beter hun prachtige details. In de Roots tuin verrekijker test geven we tips voor de aanschaf en het gebruik.

 

Uitgangspunt voor deze test is de 8x vergrotende model dakkant verrekijker. Omdat dit model door zijn slanke vorm weinig ruimte inneemt, gemakkelijk te hanteren is en bovendien vaak van uitstekende kwaliteit is. Een 8x vergrotende kijker is vaak ook net even iets lichtsterker dan een 10x kijker. Ook heeft de 8x meestal een breder gezichtsveld, minder trillingsgevoelig en in de regel net iets goedkoper. Maar voor mensen die net iets meer detail willen zien, is het toch de overweging waard om voor een 10x vergrotende kijker te kiezen. Zeker als je vogels kijken echt leuk vindt. Je ziet gewoon meer details. Alle hier genoemde modellen zijn zowel in een 8x als een 10x versie beschikbaar.

Waar staan de getallen voor?

Alle kijkers dragen twee belangrijke getallen in hun modelnaam, bijvoorbeeld 8×32 of 10×42. Het eerste cijfer, in dit geval dus de 8 of 10, refereert aan de vergroting. Een 8x vergrotende kijker haalt een onderwerp dus 8 keer dichterbij. Het tweede getal van de cijfercombinatie (bijvoorbeeld 32 of 42) staat voor de diameter van de lens die het verst van je verwijderd is als je door een kijker kijkt (het objectief). Hoe groter de diameter, hoe meer licht er in je kijker valt (helderder beeld). Echter een kijker met 32 mm uit van een topmerk als Leica, Zeiss of Swarovski is duidelijk lichtsterker dan een kijker met 42 mm van een goedkoop merk. Dit heeft alles te maken met het betere glas in de kijkers van de drie topmerken.

Scherpstellen

Een belangrijk, maar vaak onderbelicht onderdeel van een verrekijker is de scherpstelknop en de afstand die je minimaal dichtbij scherp wilt hebben. Bij het ene model moet je langer draaien om verweg of juist dichtbij scherp te stellen. Iedereen heeft zo zijn of haar persoonlijke voorkeur. Maar bedenk wel: gebruik je de kijker vaak voor objecten dichtbij (zoals vlinders), dan is wel prettig als een verrekijker ook op 2 of 3 meter (close focus) scherpstelt.

De dioptrie instellen, hoe doe je dat?

Op elke verrekijker zit een dioptrie-instelling. Meestal zit deze aan de rechterkant (een ring die je iets kan verdraaien), maar soms zit deze correctiemogelijkheid verstopt onder de scherpstelknop. Die moet je dan uitrekken om hem te kunnen verschuiven. Je kijkt door de verrekijker naar een object (zoals een nummerplaat van een auto of een vogel in de tuin die stil zit) en stelt goed scherp. Nu knijp je je rechteroog dicht om te checken of links echt goed scherp is. Met de scherpstelknop stel je nog eenmaal goed scherp. Dan wissel je van oog. Dus nu knijp je links dicht en kijk je door rechts. Is de kijker nog steeds scherp, dan is alles oké (bij circa 70% van de mensen). De dioptrie blijft dan op 0 staan. Mocht rechts nu net niet scherp zijn, draai dan aan de dioptrie-instelling (dus aan de ring rechts, of je trekt de scherpstelknop uit en draai dan) totdat je een scherp beeld hebt. Als het goed is, heb je dan met twee ogen een scherp beeld. Je drukt de scherpstelknop weer in en dan kun je weer focussen op dichtbij of ver weg.

Oogschelpen

Moderne kijkers zijn allemaal uitgerust met uitdraaibare oogschelpen. Voor mensen zonder bril worden deze uitgedraaid. Dan heb je ongeveer de optimale afstand tussen glas en oog. Echter met bril moeten deze doppen ingedraaid blijven, want de bril geeft al een afstand tot het oog. Het glas van de verrekijker mag dus bijna tot tegen de bril komen. Dan hebt je bijna weer dezelfde afstand als een niet-brildrager.

 

Roots tuin verrekijker test: 5 verrekijkers onder de loep
Getest: 5 verrekijkers voor in de tuin

Opticron Trailfinder T4

Robuuste instapper

De beste instap verrekijker van dit moment is de Opticron Trailfinder. Deze kijker van 189 euro is een robuuste kijker in de vergroting van 8×42 of 10×42. Voor deze prijs krijg je een waterdichte kijker die robuust gebouwd is en een mooi scherp en contrastrijk beeld geeft. Er zijn niet veel kleurafwijkingen in beeld te zien.

 

Roots tuin verrekijker test

De Bynolyt TX 42 HD

Pure natuurbeleving

In prijs-kwaliteit is de beste kijker voor natuurbeleving in de tuin met stip de Bynolyt TX42HD. Deze kijker van 429 euro is speciaal door het Vogelinformatie centrum Texel ontwikkeld en behoort tot de betere kijkers uit de middenklasse. Geeft ook onder donkere omstandigheden een goed scherp beeld.

Roots lezers die deze kijker bestellen krijgen 10% korting: code ROOTSTV2020.

Roots tuin verrekijker test

De Valk verrekijker van Vogelbescherming

Allround kijker

De Valk 8x30HD van Vogelbescherming is een lichte en compacte allround kijker. Groot voordeel van deze kijker is het extra brede beeldveld wat een erg rustig beeld geeft. Door de kleine lensdiameter niet zo lichtsterk als de Bynolyt TX 42 maar wel iets kleiner om mee te nemen. Meer informatie over deze kijker van 569 euro.
Leden van Vogelbescherming en lezers van Roots krijgen op deze kijker 10% korting. Gebruik code: RootsTV2020

Roots tuin verrekijker test

De Leica Trinovid 8x32HD

Close focus op 1 meter!

Net onder de 1000 euro vindt u één van de twee topkijkers. De Leica Trinovid 8x32HD. Deze zeer robuuste en toch klein en licht uitgevoerde kijker is voorzien van erg lichtdoorlatend glas waardoor deze kijkers tot de meest lichtsterke kijkers uit dit rijtje behoort. Groot pluspunt van deze topkijker is de kortste instelafstand van minder dan 1 meter waardoor elk insect ook levensgroot in beeld te brengen is.

Roots tuin verrekijker test

De Swarovski CL 8×30 of CL 10×30 is een echte topper voor het bekijken van vogels in de tuin

Top tuinvogelkijker

De allerbeste kijker voor tuinvogelen en wandelen kost net iets meer dan 1000 euro. De Swarovski CL 8×30 of CL 10×30. Deze compacte en toch volwaardige verrekijker van het merk Swarovski is alleen al een genot om te zien. Maar het glas en de techniek is nog mooier. Ondanks de compacte bouw is deze kijker mooi lichtsterk en ligt deze kijker erg lekker in de hand. De kijker wordt heel snel u meest gewenste compagnon als u naar buiten gaat.

Roots tuin verrekijker test

Verrekijker specialist Marc Plomp vertelt meer over het testen van een kijker in dit informatieve filmpje.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het laatste Roots Vogelmagazine. Op 21 augustus verschijnt het nieuwe nummer, waarin we acht andere verrekijker modellen testen.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...