Voeren is dé manier om vogels naar je tuin te lokken. Zeker in de winter kunnen vogels wel wat extra calorieën gebruiken. Maakt het eigenlijk nog verschil welke vetbol je ophangt? Roots nam de proef op de som met een vetbollentest.
De vetbollen die in de winkels liggen verschillen nogal van kleur en van samenstelling. We vroegen daarom aan Rien Harmsen, vogelvoerdeskundige bij Vogelbescherming Nederland, wat een goede samenstelling is voor een vetbol. “Een klassieke vetbol bevat allereerst vet (30-70%). Vogelbescherming is er groot voorstander van om dit niet van dierlijke (bio-industrie) oorsprong te laten zijn, maar van een biologische plantaardige bron; belangrijk is dat het milieu zo weinig mogelijk wordt belast bij het maken van voer voor wilde vogels.”
Hij vervolgt: “Ook moet de productie van vetbollen geen manier zijn om van afgekeurde partijen gras- en plantenzaden af te komen, zoals bij goedkope aanbieders gebeurt. De meeste mezensoorten houden hier helemaal niet van en het geeft veel ongewenst onkruid. Daarnaast hebben vogels een voorkeur voor een bol met een zachte structuur.”
Vetbollentest 2021
Roots testte in 2015 ook vetbollen. Wat opvalt is dat meer vetbollen worden aangeboden zonder netje, goed nieuws dus! In 2015 bood alleen Vivara de bollen zonder netje aan. In 2021 waren drie van de zeven bollen zonder netje. Voor deze test hebben we echter alle vetbollen in een netje gedaan om de uitslag zo zuiver mogelijk te houden. Om verspilling van plastic tegen te gaan, kun je overwegen een vetbolhouder aan te schaffen. Deze zijn er in allerlei vormen en maten en je kunt ze elk jaar opnieuw gebruiken.
Net als in 2015 heeft de vetbol original van Vivara gewonnen. De complete uitslag van de vetbollentest lees je in ons extra dikke december- / januarinummer. Bestel eenvoudig online, je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen NL) thuisgestuurd.”
Meer over tuinvogels
- Wil je graag tuinvogels fotograferen? Zo pak je dat aan.
- Vogels in onze tuin is het nieuwste boek van Roots. Gemaakt door redacteur Paul Böhre en vogeltekenaar Erik van Ommen.
Foto bovenaan: iStock