De weilanden en sloten vullen zich langzamerhand weer met smienten, eenden uit het noorden die bij ons overwinteren. De smient herken je gemakkelijk aan zijn aparte geluid dat wel wat wegheeft van een piepend badeendje.
In de loop van oktober arriveren de eerste grote groepen smienten uit Noord-Europa en Siberië. Ze zijn iets kleiner van stuk dan de wilde eend. Het mannetje heeft een kastanjebruine kop en nek, geel voorhoofd, roze borst en een grijs lichaam met onder de vleugel een witte streep, een zwarte en puntige staart. Het vrouwtje is grijsbruin gevlekt met rossig bruine flanken. Beide vogels hebben een opvallende witte buik.
Miljoen vogels
De komende winter verblijven hier ze in grote aantallen, vooral op meren en plassen en weilanden in het noorden en westen van Nederland. Het gaat daarbij om bijna een miljoen vogels. Ze grazen gras en andere plantaardig materiaal bij elkaar, maar zoeken dat laatste ook wel in het water. Op kwelders leven ze vooral van zeegras en zeekraal. Veel smienten rusten overdag op grote wateroppervlaktes, en vliegen in de schemering naar weilanden in de buurt om er naar voedsel te zoeken.
Smienten of fluiteenden
De smient wordt vanwege zijn kenmerkende roep ook wel ‘fluit’eend genoemd. Op een herfst- of winteravond is hun grappige fluitende roep te horen als ze over vliegen: op weg naar het zuiden of op weg naar de rijke graslanden rondom woonwijken, om hun buikjes vol te eten. En dat klinkt als fluitende badeendjes, het geluid dat je hoort als je in zo’n geel badeendje knijpt.
Meer weten over het geluid van deze vogel? Luister dan naar de podcast Notenkrakers.
Kijktip
Er overwinteren bijna 1 miljoen smienten in Nederland. Je ziet ze vooral op weilanden en in sloten in Noord- en West-Nederland en in het rivierengebied. Vaak gaat het om concentraties van meer dan duizend vogels. Vooral in Noord- en Zuid-Holland zijn deze aantallen heel normaal. Vooral in veenweidegebieden met weilanden en veel water.
Meer vogelnieuws
- Een van de mooiste baltsende eenden zijn brilduikers.
- 2023 en 2024 waren beide goede steltklutenjaren voor Nederland en België. Maar is dat wel goed nieuws?
Foto bovenaan: Paul Böhre