Top 10 van de meest voorkomende vogels in Nederland

René Alblas

27 December 2018 .

Dit is de top 10 van de meest voorkomende vogels in Nederland. Exacte aantallen zijn natuurlijk niet te geven. Maar op basis van schattingen heeft Roots deze top 10 samengesteld: 

10. Wilde eend: Minder dan 500.000

Ongetwijfeld de bekendste watervogel. Wie heeft er niet als kind deze eendjes gevoerd? Het mannetje herken je aan de mooi groen gekleurde kop, de witte ‘halsband’ en de kastanjebruine borst. Het vrouwtje heeft een sobere bruine schutkleur. Klik hier voor het geluid.

wilde eenden

9. Houtduif: Minder dan 500.000

De houtduif is de grootste in Nederland voorkomende duif. Je herkent hem aan de witte vlek op zijn hals. Je vindt ze bijna overal: tuinen, parken en ook steeds meer in steden. Het ‘roekoe’-geluid van de houtduif is één van de meest herkenbare vogelgeluiden. Klik hier voor het geluid.

houtduif

 

8. Fitis: Ongeveer 500.000

De fitis lijkt erg op de tjiftjaf, maar zijn poten hebben een andere kleur en zijn zang klinkt anders. De zang van de fitis bestaat uit een serie aflopende tonen. Een stukje muzikaler dan zijn tweelingbroer! Klik hier voor het geluid.

Foto: Alexander Schlatmann

7. Winterkoning: Ruim 500.000

Winterkoninkjes zijn klein met een parmantig rechtopstaand staartje. Ze zijn roodbruin van kleur en zit graag in lage struiken. Maar als hij vliegt, doet hij dat bijzonder snel! Klik hier voor het geluid.

Foto: Francisca Bakker

6. Koolmees: Ruim 500.000

De koolmees is één van de bekendste vogels van Nederland. Dat komt omdat hij met zijn geel-groen-zwarte verenkleed en bekende fluitgeluidje hartstikke herkenbaar is. Daarnaast is dit vogeltje allesbehalve schuw. Klik hier voor het geluid.

In het Zonnetje

Foto: Renate van den Boom

 

5. Tjiftjaf: ruim 500.000

De tjiftjaf is een kleine, onopvallende vogel die zich meestal in boomkruinen bevindt. De naam ontlenen ze aan hun zang, die klinkt als tjif-tjaf. Klik hier voor het geluid.

tjiftjaf

 

4. Vink: 600.000 tot 700.000

Door de opvallende kleuren is de mannetjesvink goed herkenbaar. Zijn kop is blauwgrijs met bruine wangen; niet te missen. Het vrouwtje is wat onopvallender. Vinken zijn heftige zangers, hun geluid is te horen van februari tot in september. Het liedje duurt maximaal 5 seconden en wordt makkelijk 10 keer per minuut herhaald. Klik hier voor het geluid.

Vink

 

3. Spreeuw: Ruim 500.000

Spreeuwen zijn goed in imiteren: ze kunnen geluiden uit hun omgeving nadoen, zoals mensenstemmen of toeterende auto’s. Het verenkleed is glanzend zwart met, vooral in de zon, een weerschijn van bronsgroen.
Klik hier voor het geluid.

spreeuwen

 

2. Huismus: 500.000 tot 1.000.000

De huismus; wie kent hem niet? Helaas is het aantal huismussen in de afgelopen jaren flink gedaald; een precieze oorzaak valt niet aan te wijzen. Gelukkig heeft het zich nu ietwat gestabiliseerd en staat de huismus nog steeds op een mooie tweede plek in deze lijst. Klik hier voor het geluid.

Huismus

 

1. Merel:  900.000

Merel is niet alleen een populaire meisjesnaam, maar ook de meest voorkomende vogel in Nederland. Dit familielid van de lijsters staat bekend bekend om zijn zangkwaliteiten; en zingen doet-ie! Vooral ’s ochtend en ’s avonds kan je hem vaak horen, meestal vanaf een hoog punt. Nadat het aantal merels jarenlang vrij stabiel was, neemt het aantal de afgelopen jaren flink af. Het usutuvirus is de oorzaak. Klik hier voor het geluid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Lees ook: 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Vogels