Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: is de kraanvogel genoemd naar de kraan? Bioloog Geert-Jan Roebers, die voor Roots jaarlijks de Scheurkalender maakt, zocht het uit.
Je zou denken dat de kraanvogel genoemd is naar dat geval waar water uitkomt. Of anders naar zo’n gelijknamig hijstoestel. Maar dat is niet zo. Sterker nog, het is precies andersom. De waterkraan en de hijskraan zijn vanwege hun langgerekte uiterlijk genoemd naar de slanke, rijzige vogel, die eerst kortweg ‘kraan’ werd genoemd. En de vogel? Die is zoals zo veel vogels genoemd naar het geluid dat hij maakt. Had dat geklonken als ‘ploink’, dan hadden wij nu in de keuken en de bouw misschien wel een waterploink en hijsploink gehad.
Meer over de kraanvogel
- Ook in Nederland kun je kraanvogels zien, onder meer in het Fochteloërveen. Met deze nieuwe Roots-route heb je grote kans om ze te zien.
- Roots heeft een podcast gemaakt over het mysterieuze geluid van de kraanvogel. Beluister de podcast via deze link.
Nog 3 leuke natuurvragen
- Kunnen vissen eigenlijk dorst hebben?
- Waarom zingen vogels als de zon opkomt?
- Hoe houd je de tjiftjaf en de fitis uit elkaar?
Wat een vraag!
Roots beantwoordt maandelijks de leukste natuurvragen van lezers. In de nieuwe Roots van juni lees je onder meer welk dier gaten in het ijs kan maken… Bestel het juninummer hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”
Foto bovenaan: Iris Waanders